Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Plzeň získala ze Zlína talentovaného Slončíka. Dostal smlouvu na čtyři roky

Sport

  11:39
Před týdnem po posledním utkání v Jablonci měl slzy v očích, protože se Zlínem sestoupil do druhé ligy. V pondělí Tom Slončík s úsměvem pózoval s dresem Plzně. Devatenáctiletý záložník ve třetím týmu uplynulé sezony podepsal smlouvu na čtyři roky.

Tom Slončík (vlevo) se stal posilou Viktorie Plzeň, po podpisu smlouvy pózuje s dresem, vedle něj sportovní ředitel klubu Daniel Kolář. foto: www.fcviktoria.cz

Slončík je jedním z nejvýraznějších mladých hráčů v lize. Zlínský odchovanec v nejvyšší soutěži nastupoval už na jaře 2023 jako dorostenec.

V posledním ročníku nastoupil už ke třiceti zápasům, dal pět branek. Byl zvolen Objevem sezony, hlasovali pro něj trenéři, kapitáni ligových týmů i novináři.

Se Zlínem však skončil na poslední příčce a sestoupil do druhé ligy. Bylo jasné, že tam nezůstane.

„I přes svůj nízký věk na sebe dokázal upozornit a prosazoval se v nejvyšší soutěži. My jsme mu nyní nabídli možnost dalšího fotbalového růstu, což je naší dlouhodobou strategií a cílem. Věříme, že se u nás rychle adaptuje, zapadne do týmu a bude pro nás přínosem,“ řekl plzeňský sportovní ředitel Daniel Kolář.

Slončík odehrál v lize celkem 44 zápasů, jeden přidal v loňské baráži proti Vyškovu.

„Nabídek bylo víc, ale já se jasně rozhodl pro Viktorku, protože se mi líbí, jakým směrem se klub ubírá a jak funguje. Jakmile se mi naskytla možnost jít do Plzně, měl jsem jasno. Je to pro mě další velký krok ve fotbalové kariéře,“ prohlásil Slončík.

„Chtěl bych týmu v nové sezoně co nejvíce pomoci. Velkou výzvou pro mě budou i evropské poháry, moc se na to těším.“

Slončík je synovcem Radka Slončíka, někdejšího reprezentanta, který hrával za Ostravu a za Spartu.

Nastupuje na pozici středního záložníka, je spíš ofenzivním typem hráče. „Nejradši hraju na podhrotu, ale nevadí mi vlastně žádná ofenzivní pozice, dokážu se přizpůsobit,“ podotkl.

Slončík nebude jediným hráčem, který Zlín po sestupu opustí. Zájem je také o Alexandra Bužka, kterého by podle zákulisních informací měla získat Slavia. V kurzu jsou brankář Stanislav Dostál či obránce Martin Cedidla.

Autor: