Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Feyenoord nabídl za Priskeho odstupné. Sparta údajně souhlasí se 40 miliony

Trenér sparťanských fotbalistů Brian Priske se raduje po bezbrankové remíze v nadstavbovém derby se Slavií. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Fotbalový trenér Brian Priske je blízko odchodu ze Sparty do Feyenoordu Rotterdam. Shodují se na tom důvěryhodné zdroje z Nizozemska i z Dánska, dohodu mezi kluby potvrzují média i renomovaný novinář Fabrizio Romano. Oficiálně však ještě hotovo není.
  19:50aktualizováno  23:14

Po dvou týdnech námluv s Priskem se Feyenoord v pátek definitivně rozhodl a oslovil Spartu, kde je dánský kouč pod smlouvou do léta 2026.

Nizozemský klub začal spěchat. A do Prahy podle nizozemských médií konečně zaslal nabídku, aby ho Sparta uvolnila.

Nejdřív to prý bylo 1,5 milionu eur, posléze se kluby dostaly na 1,7 milionu. S tím Sparta podle dánského severu bold.dk souhlasí.

„Pokud by se kluby nedohodly, Feyenoord začne jednat s anglickým trenérem Grahamem Potterem,“ tvrdil nizozemský server 1908.nl.

Anglický kouč naposled vedl Chelsea, odkud byl loni odvolán. Předtím působil v Brightonu.

Během pátku se udály překotné události.

„Poté, co se dohodl s Priskem, Feyenoord se okamžitě ozval vedení Sparty s první oficiální nabídkou,“ píše 1908.nl.

„Feyenoord doufá, že Sparta trenéra uvolní za 1,5 milionu eur (asi 37 milionů korun). Jednání vede ředitel Dennis te Kloese a Tomáš Rosický.“

„Ve smlouvě 47letého Dána je výkupní klauzule, ale Feyenoordu se zdá příliš vysoká,“ napsal dánský deník Tipsbladet.

Sparta na první nabídku nekývla, představuje si vyšší odstupné.

„Feyenoord usiluje o nižší částku, než čítá výstupní klauzule. Dennis te Kloese a Tomáš Rosický se zatím nedohodli, zatímco čas běží,“ upozornil 1908.nl v pátek v podvečer.

Později dánský server bold.dk přinesl informaci, že se Sparta a Feyenoord domluvily na částce 1,7 milionů eur, asi 42 milionů korun. Bude brzy hotovo?

Před půlnocí dohodu oznamuje i renomovaný italský novinář Fabrizio Romano, který má většinou přesné informace. Platí za hlavního insidera světového fotbalu.

Nizozemská média spekulují, koho si Priske vezme s sebou. Bude chtít jistě vedoucího kondiční přípravy Christiana Clarupa, možná jednoho z asistentů Lucase Babalolu. Podle informací iDNES.cz mu Sparta určitě nepustí asistenta Larse Friise, který by se v případě Priskeho odchodu stal hlavním koučem.

Před loňským příchodem do Sparty byl Friis hlavním koučem v Aalborgu, Viborgu či u rezervy Brentfordu.

Priske má na Letné platnou smlouvu ještě dva roky, Sparta je tak ve výhodné vyjednávací pozici, může si diktovat podmínky. Za Slota obdržel nizozemský klub od Liverpoolu přibližně 9 milionů eur. Priske tak drahý samozřejmě není...

Ve Spartě odkroutil dvě sezony a mužstvo výrazně pozvedl. Po rozpačitém úvodu hned v prvním roce ho dovedl k titulu, na který Sparta čekala devět let. A v posledním ročníku titul obhájila a ještě vyhrála pohár. Navíc tým postoupil do osmifinále Evropské ligy, za sebou nechal Betis Sevillu či Galatasaray Istanbul.

Diví se někdo Feyenoordu, že tak úspěšného kouče chce?

Oba kluby chtějí mít pochopitelně jasno co nejdříve, letní příprava startuje zanedlouho, sparťané se sejdou už 18. června.

Autor: