Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Trest za řadění fanoušků mohl být vyšší, uznal šéf disciplinárky

Sport

  18:35
PRAHA - Pokud by se sobotní zápas první ligy mezi fotbalisty Ostravy a Sparty (1:1) kvůli výtržnostem diváků nedohrál, trest by byl vyšší než jen pokuta 300 tisíc korun a podmínečné zavření hlediště na dva zápasy do konce roku. "Předčasný konec by byl přitěžující okolností," řekl předseda disciplinární komise Richard Baček.

Předseda disciplinární komise Fotbalové asociace ČR Richard Baček foto: ČTK

Bez ohledu na to, že se zápas nakonec dohrál, uvažovali jste o vyšším trestu pro Baník?
Diskutovali jsme sice dlouho, ale rozhodnutí jsme přijali jednomyslně. Názorové rozdíly mezi členy komise velké nebyly.

Nepřipadá vám trest mírný?
Vzali jsme v úvahu, jak bylo utkání pořadatelsky zajištěno a jaká opatření klub přijal směrem do budoucna. I z toho vychází naše rozhodnutí.

ČTĚTE TAKÉ

Přesto za podobné incidenty disciplinárka v minulosti hlediště zavírala.
Uložili jsme nejvyšší pokutu v tomto ligovém ročníku. A taky jsme vyšli právě z rozhodovací praxe v  minulosti, zvážili všechny okolnosti. Třeba i to, jako bylo utkání pořadatelky zajištěno. K tomu jsme samozřejmě měli výhrady, ale ne zásadní.

Lze tedy říct, že Baník udělal, co mohl?
Udělal celu řadu opatření, ale logicky k porušení povinnosti pořádající klubu a k provinění došlo. Fanoušci pronesli pyrotechniky, klub neohlídal expresivní nápis na transparentu. Všichni vědí, o čem mluvím. Fandit se má, ale tohle bylo za hranou. Takové projevy tolerovat nehodláme.

A čím se provinila Sparta?
Její fanoušci použili zakázanou pyrotechniku a způsobili škody na majetku, plus se pokusili prolomit bariéru a účastnit se rvačky. Sparta se na účasti fanoušků podílela.

Jak kluby verdikt vzaly?
Neděkují nám, to je jasné. Ale my s nimi řešili, jak těmto událostem předejít. Jsem rád za věcnou debatu se zástupci policie, kde padlo několik návrhů. Můžeme tak přispět k preventivním opatřením, aby se příště to příště neopakovalo.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!