Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Tunisko zachránilo bod až v nastavení

Sport

  20:09
MNICHOV - Průměrné utkání přineslo dva rozdílné poločasy. Prvnímu jasně dominovali tuniští hráči a zaslouženě vedli 1:0 zásluhou Džazirího. Vstup do druhého poločasu ale trestuhodně zaspali a nechali Saúdy výsledek otočit.

Hráči Saúdské Arábie se modlí po vstřeleném gólu. foto: AFP

V poslední minutě však díky hlavičce Džajdího zachránili alespoň bod.

Zápas dvou muslimských států tak dopadl výsledkem, který si ani jeden tým nepřál. Před Ukrajinou, s níž by potenciální vítěz zřejmě bojoval o druhé postupové místo, mají před
vzájemným zápasem oba outsideři jen bodový náskok.

Tunisané nejen prohrávali, ale také vedli. Náskok jim zajistil uprostřed první půle osmadvacetiletý Džazirí, který se narodil měsíc po jejich prvním a dosud posledním vítězství na mistrovství světa 3:1 nad Mexikem. Centrovaného míče z přímého kopu se sice v šestnáctce Saúdů zmocnil Takar, ale odhlavičkoval jej jen do Muntašarího a od nejlepšího asijského hráče za loňský rok se balón smolně odrazil k připravenému Džazirímu.

Ten vysoký míč napálil přesně k tyči a nahradil tak tuniského střeleckého rekordmana
Santose, který nemohl nastoupit kvůli zranění. Ani soupeř nemohl nasadit svou největší ofenzivní hvězdu, kapitána Džábira. Účastník předchozích třech mistrovství světa, který před dneškem ve 160 mezistátních zápasech vstřelil stejně jako Jan Koller v daleko méně pokusech 43 branek, usedl kvůli zdravotním problémům jen mezi náhradníky.

Na hřiště přišel až na posledních pár minut a ještě výrazně promluvil do osudu zápasu.
Absence obou útočných tahounů byla dlouho znát, 66 tisíc diváků na znovu vyprodaném mnichovském stadionu vidělo zřejmě nejslabší zápas z prvního kola, které tento duel uzavíral.
Na lavičce sice proti sobě usedli trenér francouzských mistrů Evropy Lemerre a kouč brazilské zlaté dvacítky Paqueta, ale jejich svěřenci neustálými nepřesnostmi ukazovali, proč mají do jejich úspěchů daleko.

Afričtí šampioni z předloňského roku nezachytili vstup do druhého poločasu, a to se jim stalo osudným. Nevaroval je ani snadný průnik Núra, který si zaběhl za oba stopery, ale nártem ve vyložené pozici poslal míč úplně mimo. Udeřilo ale vzápětí, když Trábilsí nepokryl přízemní centr ze strany a Kahtání zblízka vyrovnal.

Hra pak na dlouho znovu upadla do úrovně, která se většinou na mistrovství světa nevidí. Fotbalisté ale zřejmě sbírali síly na dramatický závěr. Paqueta nejdřív poslal na hřiště Džábira a ten na svém čtvrtém šampionátu v kariéře čekal na gól jen dvě minuty. Rychlý brejk zakončil přesnou střelou k tyči a možná si vzpomněl na rok 1994. Tehdy pomohl Saúdům k výhře nad Marokem, loňskou tuniskou obětí z kvalifikace, a tým pak došel senzačně až
do osmifinále.

Podobná výchozí pozice se začala rýsovat i letos, ale Tunisané byli proti. Jejich urostlý stoper Džajdí z anglického Boltonu se ve druhé minutě vypravil k brance, a když dostal centr mezi dva obránce, neměl díky své výšce problém jej usměrnit do sítě. Duel o neoficiální titul mistra arabského světa tak skončil smírem.

Tunisko - Saúdská Arábie 2:2 (1:0)
Branky: 23. Džazirí, 90+2. Džajdí - 57 Kahtání, 84. Džábir. Rozhodčí: Shield - Gibson, Wilson (všichni Austr.). ŽK: Hadžuí, Búazizí, Šidlí, Šicháví (všichni Tun.). Diváci: 66.000.
Tunisko: Búmnidžíl - Trábilsí, Džajdí, Hadžuí, Džemálí - Mnárí, Šidlí (69. Ghuzbaní), Búazizí (55. Naftí) - Namúší - Džazirí, Šicháví (82. Isidirí). Trenér: Lemerre.
Saúdská Arábie: Zajd - Duchí, Takar, Muntašarí, Sulajmání - Ghamdí, Azíz, Charírí, Núr (75. Amín), Timját (67. Muas) - Kahtání (82. Džábir). Trenér: Paqueta.
Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...