Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Turečtí fotbalisté dostali za salutování pokutu od UEFA, čeští fanoušci za chování proti Kosovu

Turečtí fotbalisté salutují tamní armádě. foto: Reuters

Nyon - UEFA uložila Fotbalové asociaci ČR pokutu 17.750 eur (451.000 korun) za politické provokace fanoušků a vhazování předmětů na hřiště v kvalifikačním duelu proti Kosovu v Plzni. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého 14. listopadu po obratu vyhráli 2:1 a postoupili posedmé na mistrovství Evropy.
  18:59

V prvním poločase zápasu několik domácích fanoušků v „kotli“ spustilo pokřik na podporu Srbska, které stále považuje Kosovo za své území a jeho nezávislost z roku 2008 jako řada dalších zemí neuznává. Zbytek stadionu se ale ke skandování nepřidal.

Utkání vnímala FAČR jako vysoce rizikové. I proto, že před prvním vzájemným soubojem v září v Kosovu bylo zadrženo několik Čechů, kteří u sebe měli předměty na podporu Srbska. Fotbalová asociace proto přistoupila k přísnějším opatřením, mimo jiné při prodeji vstupenek.

Turci dostali pokutu za salutování

Fotbalisté Turecka se dopustili nepovolených politických projevů v zápasech doma proti Albánii a ve Francii, v nichž téměř celý tým slavil vstřelení branky salutováním. Jedním z mála hráčů, jenž se vojenskému pozdravu vyhnul, byl střelec vyrovnávací branky na 1:1 v Paříži Kaan Ayhan. Není proto není mezi fotbalisty, které UEFA varovala.

Napomenutí dostali také hráči Basaksehiru za salutování během říjnového utkání Evropské ligy proti Wolfsbergu. Bez trestu naopak vyvázli turečtí reprezentanti do 19 let, kteří se podobných gest dopustili v listopadovém kvalifikačním duelu proti Bulharsku.

Autor: