Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

V případě rasistických nadávek odejdeme všichni ze hřiště, varuje kapitán Anglie Kane

Sport

  9:56
Londýn - Angličtí fotbalisté jsou v případě rasistických projevů fanoušků v nadcházejících kvalifikačních zápasech v Praze s Českou republikou a příští týden v Bulharsku připraveni odejít ze hřiště. Hráči se na tom domluvili s trenérem Garethem Southgatem.

Harry Kane s Ashleym Youngem v utkání proti Švédsku foto: Reuters

„Když se to stane jednomu z nás, jako by se to stalo všem,“ řekl serveru BBC útočník Tammy Abraham z Chelsea po pondělním setkání, na němž hráči s trenérem řešili, jak se zachovat, pokud se stanou terčem rasistických pokřiků a nadávek. „Když se nám to něco nebude líbit, odejdeme všichni ze hřiště,“ přidal kapitán Harry Kane.

Vedení světového fotbalu kvůli rasismu na stadionech zavedlo tzv. třístupňovou proceduru. Rozhodčí nejprve fanoušky vyzve, aby se přestali chovat nevhodně, poté zápas přeruší a následně může utkání ukončit.

„My jsme tady od toho, abychom hráli. Ať už se stane na tribunách cokoliv, to je záležitostí příslušných úřadů,“ řekl nováček anglické reprezentace obránce Fikayo Tomori z Chelsea. „Přesně o tom bylo i setkání s trenérem. Abychom věděli, co dělat a jaký je správný postup,“ dodal.

Harry Kane s Ashleym Youngem v utkání proti Švédsku
Kyle Walker v souboji s Filipem Novákem.

„Trenér nám řekl, co se může stát. A měli bychom být na to připravení, protože někdy prostě přijedeme do zemí, kde se něco takového naneštěstí může stát,“ uvedl Tomori, který si bude moci v pátek v Edenu s Anglií v předstihu zajistit postup na mistrovství Evropy.

O tři dny později Angličané nastoupí v Bulharsku, které bude mít kvůli rasistickému chování fanoušků v zápasech s Českou republikou a Kosovem uzavřenou část stadionu.

Autor: