Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

V šatně sudích byla prázdná láhev slivovice, tvrdí příbramský šéf Starka

Sport

  12:30
PŘÍBRAM - Ze svého tradičního místa na balkoně kancelářské budovy za jednou z branek ve společnosti Vlastimila Košťála sledoval, jak jeho tým v první půlhodině dostává od Slavie gól za gólem. Ale větším šokem byl pro Jaroslava Starku, prezidenta fotbalové Příbrami, pohled na chování čtvrtého sudího Marka Pilného, který jevil známky opilosti.

Jaroslav Starka. foto: ČTK

„Co k tomu říct?“ přemítal Starka. „Co tam čtvrtý rozhodčí předváděl, to si vysvětlit nedokážu. Nechápu to. Ale co, každý je zodpovědný za své chování.“

Kdy jste zjistil, že čtvrtý sudí Pilný není zjevně v kondici?
Stojím na to svém balkoně, dívám se na zápas a našemu manažerovi Pepíčkovi Zvoničovi, který stál vedle mě, povídám: Hele, vidíš, co tam dělá ten čtvrtý rozhodčí? Jak tam poskakuje? Pepa mi říká, že to není rozhodčí, že je to nějakej televizák. Že tam přece mává těmi deskami. Pak jsme zjistili, že to je opravdu rozhodčí. Za život jsem zažil hodně, ale tohle fakt ne.

VIDEO Skandál v Příbrami. Čtvrtý rozhodčí byl při zápase opilý. O půli ‚střídal‘

Chtěl jste zakročit?
To jsem nemohl, byl jsem daleko. Myslím si, že hlavní pořadatel a vedoucí mužstva Roman Rogoz udělali maximum, aby to tam u laviček vyřešili, umravnili. Bylo to vidět i v televizi. Pořád to nechápu, že se něco takového může stát. Přímý přenos, liga... To chování je neomluvitelné.

V poločase jste nějaké kroky podnikl? Pilný se už na hřiště nevrátil.
Není mojí parketou, abych se staral o rozhodčí. Byl jsem rád, že do druhé půle nešel, že to takhle dopadlo. Myslím si, že to byla záchrana i pro toho rozhodčího.

Dali jste mu dýchnout?
Ne, s jeho chováním nemá klub nic společného. Jestli vůbec máme právo mu dát dýchnout... Policie na stadionu byla, ale nevím, jestli to udělala. My to právo určitě nemáme. A pak, stejně by to bylo zbytečné, vždyť to viděl celý národ. Lidi se tím baví, nedivím se. Ale já se za Příbram musím všem na stadionu i u televizí omluvit, že to museli sledovat.

Aspoň se neřeší vaše porážka 1:3, kvůli které nemáte jistou záchranu.
Nejsme šťastní, že jsme prohráli. Dostali jsme rychle dva góly, pak to byla křeč. Sice jsme po půli snížili, mohli přidat i další góly, ale prohráli jsme. Celkově je mi smutno.

Jak vypadá standardní příjezd rozhodčích k zápasu do Příbrami?
Jako v každém jiném klubu. Pozdravíte se, přivítáte se v jejich kabině, kde mají připraveno občerstvení. Klasika.

VIDEO: Skandál pokračuje. Dva opilí sudí v první lize, v zápise o duelu ani čárka

Byl jste u toho, když přijeli?
Jo, pozdravili jsme se, řekli si dobrý den a tím to pro mě končí. Tři minuty, víc ne.

Všiml jste si, že s Pilným nebylo něco v pořádku?
Ničeho jsem si nevšiml, rozhodčí byli v pohodě. Ale když se uklízela jejich kabina, našli tam prázdnou láhev slivovice. Někdo ji vypít musel. Pro mě je nepředstavitelné, že sudí přijede na ligu, na televizní zápas a jde na hřiště nalitej.

Říká se, že v Příbrami se o sudí stará sportovní manažer Roman Rogoz. Mohl jim alkohol podat on?
Myslím si, že jsem ho zkrotil. Alkohol jim nepodává. Víte, napovídá se toho hodně, ale v tomhle je Roman nevinně.

Všiml jste si, že v kondici nebyl ani brankový sudí Jiří Jech? Podle televizních záběrů na hřišti močil.
Ne, to jsem si vůbec nevšiml. Co jsem viděl, tak na hřišti to bylo v pořádku, jen ten čtvrtý byl extrém.

V sobotu v závěrečném dějství potřebujete v Jablonci remizovat, abyste nesestoupili. Jak zápas vidíte?
Těžký, ale máme záchranu ve svých rukách. Musím se tiše smát, jak olomoucký trenér Jílek říká, že doufá, že Jablonec bude hrát naplno a v nejsilnější sestavě. Abych ho popíchnul, tak říkám, že doufám, že se bude šetřit na finále poháru jako Sparta na ligu s Libercem....