Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: ‚Hlupák‘ Vardy a ‚tlusťoch‘ Schmeichel. Slávisté před hitem jara urazili soupeře

Jamie Vardy během zápasu proti Burnley. foto: Reuters

Praha - Na pokraji skandálu. Stačilo pár neuctivých slov z úst novináře v předzápasovém seriálu a Leicester se cítil dotčený. Slávisté nesklidili po prvním dílu „Leicester Loading“ na ostrovech potlesk. „Vardy je jednoduchý chlapec a Schmeichel chytá kvůli nadváze v korzetu,“ zaznělo před dvojzápasem Evropské ligy. Vše musel žehlit klubový šéf Tvrdík.
  17:18

„Jamie Vardy není žádný intelektuál, je to jednoduchý chlapec.“ Přesně takto zněla slova z úst Jiřího Hoška, českého novináře a bývalého zahraničního zpravodaje, který ve videu publikovaném na oficiálním YouTube kanále pražské Slavie vyprávěl o anglickém útočníkovi a jeho příběhu. Právě první díl seriálu „Leicester Loading“ vyvolal na ostrovech velký rozruch.

Bývalý rozhlasový zpravodaj v Londýně a nyní zástupce šéfredaktora webu Seznam Zprávy naštval fanoušky anglického celku nejen tímto výrokem. „Je to město, kde bych já osobně žít nechtěl. Kromě katedrály a okolí tam není do čeho píchnout,“ vyprávěl s nadhledem muž, který je velký fanoušek Tottenhamu, ve videu, prostřednictvím něhož slávisté postupně představovali svého soupeře v Evropské lize.

Fotbalisté Leicesteru
Fotbalisté Leicesteru

A na ostrovech se líbivě neposlouchala ani slova o mládeži „The Foxes“. „Akademie Leicesteru žádnou extra kvalitu nemá. Myslím si, že mají vynikající skauting, který v posledních letech výrazně převyšuje skauting takových klubů, jako je třeba Tottenham,“ pronesl Hošek v jinak velmi zajímavém předzápasovém seriálu, který se skládá hned z několika dílů, z nichž všechny obsahují anglické titulky.

„Právě proto, že Leicester vlastně nemá žádné své odchovance, tak v podstatě co jméno toho současného nebo nedávného kádru, to vlastně geniální příběh skautingu,“ ještě jednou upozornil Hošek na absenci klubových odchovanců v sestavě Lišek, čímž ještě více rozhněval tamní fanoušky.

Zřejmě největší rozruch ale vyvolalo téma s dánským brankářem Leicesteru. O Kasperu Schmeichelovi mluvil Hošek nejprve v superlativech, neodpustil si ovšem ani kritiku. „Je to brankář, který má dlouhodobě problémy s životosprávou. Nějaký drsný trenér, který dbá na fyzickou stránku přípravy, typu Jindřicha Trpišovského, by asi chtěl, aby Schmeichel pět nebo deset kilo zhubnul. Právě on, co vím, tak je asi jediný brankář Premier League, který pod dresem nosí korzet,“ tvrdí Hošek.

Který se tím dostal na čelní stránky anglických webů. „Bizarní obvinění,“ zaznělo z Anglie, kde postupně vyšly články na webech listů jako jsou The Sun či Daily Mail. Naštvaní fanoušci pak doslova zaplavili sociální sítě pobouřenými reakcemi. Jedna fanouškovská stránka Lišek dokonce na svém Twitteru zveřejnila příspěvek, kde se píše, že odjakživa stejně preferuje spíše Spartu než Slavii.

Pohled z druhé strany

„Všech se to tady dotklo,“ říká pro Lidovky.cz slečna Nikol, která žije přímo v Leicesteru. „Nejdříve polemizovali, jestli to neměl být nějaký humor, hlavně to ohledně Kaspera a korzetu… Ale když zjistili, že v tom videu je řečeno také to, že je Vardy hloupý a klub nemá odchovance, tak už si to vzali velmi osobně,“ líčí profesionální fotografka a také velká fanynka Lišek.

To potvrdila i slova ostatních fanoušků Leicesteru. Jeden z nich se do Slavie pořádně o obul na fanouškovském webu Foxestalk.co.uk. „Nesmyslný rozhovor. Snad je Barnes za ty řeči o špatné akademii zničí,“ rozčílil se příznivec anglického klubu. Právě Harvey Barnes je totiž produktem klubové akademie a v aktuální sezoně patří k nejlepším hráčům celé Premier League.

„Poslední kapkou bylo to, že tu kromě katedrály nic není a také, že by tu pan Hošek nechtěl žít. Všichni reagovali stejně: Je dobře, že se drží co nejdál od Leicesteru, že stejně nikdo nechce, aby tady žil, ještě když fandí Tottenhamu,“ dodala Nikol pohled z anglické strany.

A její slova opět podpořila četná prohlášení fanoušků na webových fórech o Foxes. „Jestli tohle video kluky nenamotivuje, tak pak už nic,“ uvedl jeden z uživatelů s tím, že by si hráči mohli nahrávku pustit v kabině před duelem jako motivační řeč.

Všechno hasil Tvrdík

Slávisté zřejmě nedomysleli, co jejich video může způsobit. I proto jejich počínání hasil klubový boss Jaroslav Tvrdík, který byl na svém twitterovém účtu donucen se omluvit.

„Slavii vedu k výkonnosti, sebevědomí a pracovitosti. Tyto vlastnosti musí současně provázet pokora a respekt. Je mi líto, jak klubové video a slova nezávislého novináře v něm vnímá soupeř a jeho fanoušci. Vzájemný zápas je pro nás oslava fotbalu. Nemělo se to stát. Promiňte,“ uvedl Tvrdík v češtině i angličtině.

Otázkou zůstává, jestli Slavia slova z prvního dílu „Leicester Loading“ potvrdí i na trávníku. Zda je Schmeichel opravdu „tlouštík“ a Vardy „hlupák“ ukáže čtvrteční duel, který má výkop na programu v 18:55.