Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Zbaví se Brabce? Vše nasvědčuje tomu, že ano, Slavia ale mlčí

Sport

PRAHA - Budoucnost Ericha Brabce v červenobílém dresu Slavie je nejistá. Jako kapitán dovedl pražský tým ke dvěma mistrovským titulům, jenže trenér Karel Jarolím údajně zkušenému obránci vzkázal, že už s ním nepočítá.

Erich Brabec, kapitán Slavie. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Překvapivou informaci včera přinesl deník Sport s odkazem na nejmenované zdroje. Podle nich se Brabec před odletem na dovolenou na Maledivy údajně sešel s koučem a­ "dostal padáka".

"Rozhovor s trenérem probíhá po každé sezoně, ať je povedená, nebo mizerná. Je to normální a­ nemám k tomu co dodat," říkal nervózně Brabec pro Lidové noviny. Mnoho indicií však naznačuje, že Brabcova "sešívaná" pohádka skutečně může skončit blamáží.

Slávistický ředitel Petr Doležal se jasné odpovědi ohledně zkušeného stopera umně vyhýbal. "Jeho výkony nebyly optimální," naznačil a­ polohlasně dodal, že každý hráč musí jednou odejít. Největší polínko do ohně však přiložil internacionál Ladislav Vízek, který má ke Slavii blízko díky svému zeti Vladimíru Šmicerovi.

Šéf klubu Petr Doležal

Jeho výkony nebyly optimální
Když se v ústraní tiskového centra v Edenu šéf Slavie Petr Doležal (43) postavil před novináře, moc dobře věděl, jaké přijdou otázky. "Podrobnosti kolem dalších přestupů se dozvíte až po neděli. To se týká i Ericha Brabce," reagoval pohotově dřív, než se kdokoliv stačil zeptat na spekulace kolem odchodu kapitána Slavie.

Takže vlastně nevyvracíte možnost, že by Brabec tým opustil?
Chci se hlavně vyhnout spekulacím, proto tuto informaci nevyvrátím, ani nepotvrdím. Fotbal vždy byl o hráčských přestupech. Erich je fotbalista jako každý jiný. K­jeho přestupu samozřejmě může dojít.

Je pravda, že se trenér Karel Jarolím s kapitánem sešel a ­řekl mu, že s ním už nadále nepočítá?
Tohle nebudu rozebírat. Taková rozhodnutí ve Slavii děláme kolektivně, ne individuálně. Není to jenom na trenérovi.

Na zimním soustředění jste s Brabcem podepsali novou smlouvu do roku 2012. Mohou mít na náhlém zvratu podíl jeho špatné jarní výkony?
Je pravda, že v posledních měsících nepodával optimální výkony. To se ale týká více hráčů, kteří také mohou odejít. Víc se dozvíte až po 18. červnu, kdy zahajujeme letní přípravu.  

"O Brabcově konci vím už čtrnáct dní. Mluvil jsem s­Karlem (Jarolímem) na golfu, a navíc jsem byl u­toho, když zklamaný Erich volal Šmícovi. Říkal mu do telefonu, že po takovém rozhovoru nemůže ve Slavii dál pokračovat," vyprávěl včera Lidovým novinám Vízek.

Roli může hrát ješitnost i moc
Brabec je ve Slavii pojmem. Je prototypem týmového srdcaře, bojovníka a osobnosti s velkým respektem ostatních hráčů. Přes nepřesvědčivé jarní výkony stále patří mezi nejzkušenější ligové obránce. Ne nadarmo si ho ostatně i Slavia zvolila jako tvář své marketingové kampaně. Ztráta "kluka z plakátu" by mohla být pro fanoušky velkou a zároveň nečekanou ránou.

"Sám jsem byl velice překvapený a nechápu to. Karel má ve Slavii neomezenou moc. Brabec je ale pro fanoušky i Slavii strašně důležitý. I Vláďa z toho byl kyselý," kroutil hlavou Vízek, který bere věc za uzavřenou.

Zákulisí uvádí, že hlavním motivem je pouze sportovní stránka. Dvaatřicetiletý obránce je prý pro tým už fotbalově neperspektivní. Vízek však odtušil, že by problém mohl být úplně jiného ražení.

Vízek: Mohlo dojít ke konfliktu
"Nezdálo se mi to, tak jsem do toho trochu vrtal. Znám Karla z vojny, je to svérázná osobnost, potřebuje kontrolu. Pokud měl Erich v­ kabině přílišnou moc či vliv, mohlo dojít ke konfliktu. Dva takoví lidé se většinou nesnesou," přemítal Vízek nad pravou příčinou.

Doležal však včera vše popíral a ­vehementně tvrdil, že se Brabec normálně zapojí do přípravy. V­ nejbližší době to znamená, že podstoupí čtvrteční fyzické testy.

"Zatím nemám zprávy, že by se něco měnilo," bránil se Brabec. Jistotu o své budoucnosti bude mít až o víkendu, kdy začíná letní příprava. Do jejího začátku Slavia slíbila, že podobu kádru upřesní. Teprve pak bude zřejmě definitivně jasno i­o Brabcově budoucnosti.