Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Rarita mezi fanoušky. Zdvořilí Japonci po sobě na stadionu i uklidí

Sport

  10:39
NATAL - Japonští fanoušci na fotbalovém mistrovství světa potvrzují, že během zápasů patří v ochozech k těm nejvášnivějším a po utkání k nejzdvořilejším divákům. Přestože jejich národní tým nedokázal ani ve druhém utkání na šampionátu zvítězit, dokázali ze sebe okamžitě setřást zklamání a před odchodem ze stadionu v Natalu po sobě jako obvykle uklidili.

EMOCE STŘÍDÁ ZODPOVĚDNOST. I přes prohru svých fotbalistů po sobě japonští fanoušci uklízejí tribunu na stadionu Dunas ve městě Natal. foto: Reuters

Fotbalisté Japonska prohráli úvodní zápas s Pobřežím slonoviny 1:2 a ve druhém se ve čtvrtek museli spokojit s remízou 0:0 s Řeckem.

Zatímco fanoušci z jiných zemí by neskrývali frustraci a neváhali by si ji vybít třeba i výtržnostmi, Japonci, kteří ctí po staletí vštěpované hodnoty jako je úcta k hostiteli a respekt k životnímu prostředí, po sobě posbírají v hledišti odpadky, než spořádaně opustí stadion.

Během zápasů se umí japonští fanoušci pořádně rozvášnit. Jak utkání skončí, začnou však po sobě tribuny spořádaně uklízet.

Fotografie fanoušků modrých samurajů, jak po prohře s Pobřežím slonoviny uklízejí v ochozech smetí do velkých pytlů, udělaly dojem i na jejich krajany, kteří se je rozhodli následovat.

"V Recife zůstaly v hledišti tuny odpadků. Když jsem viděl naše fanoušky, jak to všechno sbírají, udělalo to na mne velký dojem," řekl jeden z Japonců, jenž se do rituálu zapojil i po duelu s Řeckem a doufá, že se inspirují i fanoušci z dalších zemí.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!