Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Uběhali i Itálii? FIFA poslala sedm Kostaričanů na doping

Sport

  14:09
RECIFE - Je třeba si na ně posvítit. Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) po vítězném pátečním utkání proti Itálii (1:0) nařídila sedmi kostarickým hráčům, aby podstoupili dopingový test. Přitom se kontrole podrobí obvykle jen dva hráči z každého týmu.

Kostarický fotbalista Jose Miguel Cubero slaví výhru na mistrovství světa. foto: ČTK/AP

Kostaričané nejdřív porazili Uruguay (3:1), pak i Itálii a postoupili do osmifinále. Přitom ve skupině D byli za outsidery, jen komparzem.

Jenže Uruguay jasně přehráli, Italy uběhali. Divné? "Těch pět hráčů navíc nebylo na kontrole před turnajem," poznamenala FIFA. Zvláštní...

"Zdá se mi to trochu přehnané, ale nic s tím nemůžeme udělat. Nemáme co skrývat. Poctivě jsme trénovali a nebrali žádné zakázané látky. Z části za to může skutečnost, že lidé nevěří tomu, co děláme," řekl novinářům kapitán s střelec gólu druhého utkání Bryan Ruíz.

"Nařídili nám to, my s tím neměli problém, ale sedm hráčů? To se mi zdá příliš vysoké číslo," podotkl Ruíz.

S ním museli po utkání v Recife na dopingovou kontrolu brankář Keilor Navas, útočník Joel Campbell a záložníci Celso Borges, Cristian Bolaňos, Yeltsin Tejeda a Michael Barrantes. Z italského týmu šli na doping jen dva hráči...

Berou to s humorem

"Pokud chtějí otestovat celý tým, nemáme s tím problém. Někdo to může chápat i jako nedostatek respektu, ale my to musíme brát s humorem. Na konci dne jsme byli uvolnění a šťastní, že jsme postoupili," poznamenal gólman Navas.

Obvyklá praxe je taková, že dopingoví komisaři ještě před koncem utkání oznámí vedoucímu mužstva čísla dvou vylosovaných hráčů. Ti pak z trávníku odchází přímo do místnosti, v níž se kontroly provádějí. Sedm z jednoho týmu je neobvyklé číslo.

Trenér Kostariky Jorge Luis Pinto slaví výhru nad Itálií...

...což těžko vydýchává Andrea Pirlo.

Pro kostarickou výpravu to přineslo komplikace. Jelikož někteří ze sedmi hráčů nedokázali odevzdat požadovaný vzorek moči do plánového odletu na základnu do Sao Paula, musela zajistit noclech na sobotu. "Zpátky do našeho hotelu jsme cestovali až odpoledne," řekla mluvčí týmu Gina Escobar rozhlasové stanici Radio Colombia.

FIFA před šampionátem testovala na osm stovek hráčů. Ty, které nestihla, tak kontrola potká během turnaje.

Kostariku, kterou v závěrečném utkání skupiny čeká už vyřazená Anglie, postoupila do osmifinále poprvé od roku 1990. Tenkrát v úvodním kole vyřazovací fáze nestačila na Českoslovenko (1:4).

Autoři: