Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Češi nastoupí v retro dresech

Sport

  11:00
QUÉBECK - Bude to velice speciální záležitost. V noci na zítřek v duelu proti Itálii oblečou čeští reprezentanti historické retrodresy, jaké nosili jejich slavní předchůdci, když vyhráli pro tehdejší Československo první titul mistrů světa v roce 1947. "Vybral jsem si docela dobrý rok. Sto let hokeje, mistrovství světa v Kanadě. A ještě dostaneme retro dresy. Je to paráda,“ usmíval se útočník Patrik Eliáš.

Češi se proti Itálii představí v historických dresech. foto: ČTK

Čeští hráči se těší, až přetáhnou přes hlavu červené dresy s bílými pruhy kolem límce a lvem na prsou. "Dres je nádherný,“ říká mladík Tomáš Fleischmann.

"Historie je velmi důležitá pro vývoj budoucnosti a každý by si měl uvědomit, odkud jsme přišli,“ povídal Eliáš.

S nápadem představit během světového šampionátu v Kanadě staré dresy přišla Mezinárodní hokejová federace, která letos slaví sté výročí založení. Na jednotlivých státech pak ponechala, jakou variantu zvolí.

"Zvažovali jsme dres z olympijského Nagana nebo ze zlaté éry v sedmdesátých letech,“ vysvětloval generální sekretář hokejového svazu Martin Urban. Nakonec vyhrála pocta prvním zlatým hokejistům české historie. "Je to oslava sto let hokeje, tak jsme vybrali starší dres,“ vysvětlil Urban.