Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Češi přehráli nebezpečné Švýcary

Sport

  7:17
QUÉBECK - Čeští hokejisté zvítězili v utkání osmifinálové skupiny E na mistrovství světa v Québeku nad Švýcarskem 5:0, když odpor soupeře zlomili definitivně během necelých pěti minut v závěru druhého dějství. Gólman Milan Hnilička se pod výsledek podepsal čistým kontem.

Švýcaři bránili srdnatě. foto: ČTK

Tým kouče Aloise Hadamczika se dostal se sedmi body do čela tabulky o bod právě před svého dnešního soka a Švédsko. Další zápas čeká Čechy v sobotu proti Bělorusku.

Do branky českého týmu se po jednozápasovém odpočinku vrátil Hnilička, v obraně se pak objevil bek Rozsíval, který doplnil tým až dnes. Poprvé naskočil do hry také centr Plekanec, jenž se zařadil do druhé formace k Vrbatovi a Fleischmannovi. Ve třetím útoku nahradil Kohn Klepiše, který zůstal jen na tribuně. Role nehrajícího třináctého útočníka zbyla na Hanzala a nově sedmý bek Čáslava se dostal na led jen na jedno střídání v úvodní třetině.

O počátku bylo jasné kdo bude udávat tón hry. Češi skvěle bruslili a pevný obranný val Švýcarů odolával jen do závěru první třetiny. Rolinek poslal do sóla Erata a ten zamířil přesně do levého horního rohu branky. Poté už na hřišti vládl jen jeden tým.

Výsledek: 

Česká republika - Švýcarsko 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Erat (Rolinek), 35. T. Kaberle (Eliáš, Židlický), 36. Eliáš (Erat, T. Kaberle), 40. Fleischmann, 59. Novotný (Kohn, Kotalík). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Looker - Feola (oba USA), Novák (SR). Vyloučení: 2:7. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 9603.

Autoři: ,