Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Češi skončili třetí. Ale kapitán Nedvěd obstál

Karjala Cup

  13:41
PRAHA - Není na místě hýřit nějakým optimismem. Po dvou prohrách se nehodí ani slova chvály, ale jedno pozitivum turnaj Karjala Cup přece jenom přinesl: ukázal schopnosti Petra Nedvěda.

Česko - Ruko (Kotalík a Nedvěd) foto: ČTK

A potvrdil, že věříte-li v určitého hráče, nemusíte se vždy s obavami ohlížet na jeho věk. Tak jako to neudělal ani Alois Hadamczik.

Národní výběr pod jeho vedením skončil ve Finsku až třetí, když během víkendu prohrál oba duely. Po porážce 0:4 s domácími mistry světa, ztratil i včerejší zápas s Rusy.

Nedvěd? Veterán Nedvěd se už ve čtvrtek uvedl dvěma trefami proti Švédsku a včera se prosadil i v bitvě proti sborné.

Ve svých 39 letech.

A po předlouhých 15 letech opět v českém národním týmu…

PSALI JSME:

Jako jediný se z Čechů v posledních dvou zápasech gólově prosadil. A stal se zároveň i nejlepším střelcem Hadamczikovy družiny.

„Jsem rád, že jsem si po dlouhé době mohl za nároďák zahrát. Měli jsme tu výbornou partu, převládají u mě jenom pozitivní pocity,“ citovala ho po turnaji agentura ČTK.

„Je to rodilý střelec, střílel góly už ve svém mladém věku a umí je střílet také teď,“ řekl na jeho adresu Hadamczik. „Dal polovinu našich branek, není o čem diskutovat.“

Dal… Češi se za tři duely gólově prosadili jen šestkrát a pominete-li čtvrteční trefu útočníka Jiřího Novotného, kterou si Švédové srazili do vlastní sítě, měli pouze dva střelce – Nedvěda a Jakuba Petružálka.

I včera je v bitvě s Rusy, vítězi celého turnaje, dost zlobila produktivita. S Jakubem Kovářem v brance byli blízko vítězství, ale soupeř gólem v 55. minutě nejdřív srovnal na 1:1 a pouhých 10 vteřin před koncovou sirénou pak obrat dokonal.

Švédsko - Česko (Nedvěd)
Švédsko - Česko (Nedvěd)

„Zápas jsme hráli dobře, v první i druhé třetině jsme soupeře přestříleli. Ale rozhodly přesilovky a zbytečné fauly po individuálních chybách,“ jmenoval Hadamczik útočníka Kotalíka nebo beka Ševce.

„Škoda. Je to pro nás trpké,“ dodal Nedvěd. „Fárali jsme 60 minut, klukům nemohu absolutně nic vytknout. Zamrzí to.“

Jenže osobní výkon ho mrzet nemusí. Dostával se do slibných šancí, stíhal mnohem mladší, nezklamal a – ne nadarmo dostal kapitánské céčko. „Já věděl, že je hokej na téhle úrovni rychlejší. Dvě utkání vyšla na sto procent, jen to sobotní proti Finsku se nám nepovedlo.“

Opora Liberce už před turnajem avizovala, že severská mise napoví, jestli na mezinárodní měření stále má. Jeho nominace před dvěma týdny vyvolala zvědavost i u fanoušků.

Tady mají odpověď.

Nedvěd se netají tím, že ho velice láká případná účast na světovém šampionátu, kde kvůli kanadskému pasu nemohl Česko mnoho let reprezentovat. Proto se v prosinci nejspíš objeví i na Channel One Cupu, moskevském dílu Euro Hockey Tour, kde podstoupí další test.

A zase budou všichni zvědavi…