Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česká stopa v NHL: kdo může zazářit?

Sport

  11:50
Ve čtvrtek v noci startuje NHL. V soutěži je několik českých zkušených borců jako Eliáš, Havlát, Kaberle či na navrátilec Jágr. Lidovky.cz pro vás ale připravily naopak pět mladých a talentovaných hráčů, na které budou týmy spoléhat.

Philadelphia Flyers - New York Rangers ( Jakub Voráček) foto: Reuters

Jakub Voráček, 22 let, Philadelphia Flyers, plat 2,250 milionu dolarů:
Voráček se zúčastnil reorganizace Philadelphie. Flyers na něj vsadili a vyměnili jej za Jeffa Cartera. Kladenskému odchovanci právě začíná poslední rok jednocestné smlouvy, který bude důležitý ohledně vyjednávání následujícího kontraktu. V minulé sezoně v dresu Columbusu Blue Jackets posbíral za 80 zápasů 46 kanadských bodů. Philadelphie se řadí k širšímu zástupců favoritů na Stanley Cup, a tudíž budou na Voráčka vyšší nároky, než byly v Columbusu. K tomu by mu mohla pomoci i společnost Jaromíra Jágra.

Michael Frolík se během loňské sezony stěhoval z Floridy do Chicaga.

Michael Frolík: 23 let, Chicago Blackhawks, 3 miliony dolarů:
První dvě sezony hrál Frolík na Floridě. Během té minulé ale změnil angažmá. I když se mu nedařilo a střelecky se trápil, sáhl po něm obhájce titulu z Chicaga. A ve státě Illinois pookřál hlavně v play off, ve kterém ze sedmi zápasů vytěžil pět kanadských bodů a stal se jedním z nejproduktivnějších hráčů. V přípravě navázal úspěšně navázal na loňskou sezonu a nastupoval v elitních dvou formacích Blackhawks.

Olesz stejně jako Frolík opustil Panthers a následoval Frolíka. Bude se mu dařit?

Rostislav Olesz: 25 let, Chicago Blackhawks, 3 miliony dolarů:
Olesz byl dlouhých šest sezon spojen s Panthers. Když ale odešel Frolík, následoval ho a zamířil do Chicaga. Pětadvacetiletý křídelní útočník už v NHL nastoupil k 349 utkání. Loňský ročník měl ale během svého působení v zámoří nejhorší. Nastřádal pouhých 17 bodů za 6 branek a 11 asistencí. Nastane v Blackhawks podobné obrození jako u Frolíka?

Sobotkovi utekl Stanley Cup. I tak je ale rád za šanci od St. Louis.

Vladimír Sobotka: 24 let, St. Louis Blues, 1,2 milionu dolarů:
Sobotka se od svých 19 let snažil prosadit v Bostonu. Střídal farmu a první tým do té doby, než mu došla trpělivost. Paradoxně odešel před minulou sezonou, v níž Bruins získali Stanleyův. Sobotka ale přestupu nelitoval, v Blues mu vedení věřilo a slávistický odchovanec jim to oplatil svou nejpovedenější sezonou. "Doufám ve čtyřicet bodů," řekl před několika týdny pro Lidovky.cz o nadcházející sezoně.

Phoenix Hanzalovi věří. Loni byl nejvytíženějším útočníkem Coyotes.

Martin Hanzal: 24 let, Phoenix Coyotes, 2,1 milionu dolarů:
Dlouholetý centr Kojotů se dlouho prokousával sestavou. A v poslední se stal dokonce jednou z nejdůležitějších. Mezi útočníky strávil na ledě nejvíce času. Proto si Phoenix od něho mnohé slibuje.

Anketa

Kdo posbírá nejvíce kanadských bodů?

Jakub Voráček 50
Michael Frolík 9
Rostislav Olesz 4
Vladimír Sobotka 5
Martin Hanzal 10

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!