Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Povinnost splněna. Češi porazili Rakousko, navíc bez inkasované branky

Sport

  16:00
PRAHA - Hokejová reprezentace si po Francii odškrtla na mistrovství světa další splněný úkol, když zdolala Rakousko 4:0. Posunula se tak na třetí místo pražské skupiny a sahá po postupu do čtvrtfinále.

Češi oslavují branku foto:  Michal Růžička, MAFRA

Dlouho předlouho nahlodávali hokejoví reprezentanti „silný strom“ v podobě rakouského brankáře Starkbauma. Nakonec se jim podařilo ho zlomit třemi góly ve druhé desetiminutovce prostředního dějství. Česko porazilo po Francii i dalšího papírově slabšího soupeře a po výhře 4:0 se na mistrovství světa se posunulo na třetí místo ve skupině A před Švýcarsko - o bod za druhé Švédy a o dva za první Kanadu..

MS v hokeji 2015

Rakousko zůstává se dvěma body v pražské skupině předposlední a bude bojovat o udržení v elitní skupině šampionátu.

Kouč Vladimír Růžička opět mírně zamíchal sestavou, když do druhého útoku postavil k Jaromíru Jágrovi s Janem Kovářem Romana Červenku. A zabralo to, Češi měli proti outsiderovi velkou většinu času více ze hry. V první třetině však dlouho hledali cestu před rakouskou branku, úvodních šest minut patřilo soupeři.

Pak už se favorit prosazoval, ale dvakrát ho zastavila tyčka a ve zbytku šancí gólman Bernhard Starkbaum. Vyznamenal se i český brankář Ondřej Pavelec, jenž si připsal dva výtečné zákroky proti Manuelu Latusovi a Brianu Leblerovi.

Vladimír Růžička udílí pokyny
Útočník Radek Smoleňák.

Českých šancí však bylo mnohem víc. Martin Zaťovič obral soupeře o puk v oslabení a málem ho dostal za brankovou čáru. V závěru třetiny se v krátkém sledu dostali do dobrých možností Jaromír Jágr, Jan Kovář i Jakub Krejčík, ale buď mířili vedle, nebo gólman odolal.

Góly tak přinesla až druhá třetina. V ní se prosadil nejlepší střelec posledních dní, obránce Ondřej Němec. Ten dvakrát skóroval i ve čtvrtek proti Francii a ve 32. minutě skóroval i v duelu s Rakouskem, když jeho střela švihem zapadla do horního růžku Starkbaumovy branky.

První gól tým uklidnil a Češi od té doby zápas zcela ovládli. Z hokejek jim spadla nervozita, kombinace se zpřesnily a Rakušané nevěděli, jak je bránit. Na konci druhé třetiny navíc domácí výběr přidal další dvě trefy. Zaťovič, kterého vyslal parádním pasem do brejku Jan Hejda, naznačil v přečíslení dvou na jednoho přihrávku a místo ní se přesně trefil do růžku. O minutu a pět sekund později se po dlouhém náporu prosadil střelou k tyči Vladimír Sobotka.

Do třetí třetiny postavili Rakušané místo Starkbauma náhradníka Reneho Swetteho. Ten si však ani nesáhl na puk a po sedmi sekundách už ho vyndával z branky. Jakub Voráček využil hned po buly parádní pas od Michala Jordána a sám před brankářem nezaváhal.

V sobotu mají Češi volno, v neděli je čeká utkání s Německem a v úterý zakončí působení ve skupině zápasem proti Švýcarsku.

Mistrovství světa v hokeji

Česká republika - Rakousko 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 32. Němec (Simon), 39. Zaťovič (Hejda, Němec), 40. Sobotka (Červenka, Krejčík), 41. Voráček (Jordán, Hertl). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Bulanov - Lazarev (oba Rus.), McIntyre (USA). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 17.383 (vyprodáno).

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Červenka - Smoleňák, Novotný, Erat - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Rakousko: Starkbaum (41. Swette) - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Mitterdorfer, Altmann, Mühlstein, Peter - Latusa, Komarek, T. Raffl - Herburger, M. Raffl, Lebler - Rotter, Hundertpfund, Ganahl - Petrik, Fischer, Cijan - Woger. Trenér: Daniel Ratushny.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...