Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté vedli nad Finskem 2:0. Přesto nakonec prohráli i druhý zápas

Sport

  18:06aktualizováno  19:00
HELSINKY - Čeští hokejisté prohráli i druhé utkání na turnaji Karjala, když nedokázali proti Finsku udržet dvoubrankové vedení a podlehli domácí reprezentaci 2:3. Seveřané vyhráli i pátý duel v sezoně v Euro Hockey Tour. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika přišli o šanci na obhajobu triumfu na severském turnaji.

Český hokejista Zdeněk Kutlák (uprostřed), brankář Jakub Kovář a Jarkko Immonen z Finska foto: ČTK

Hlasy po zápase

Alois Hadamczik (trenér ČR)
"Dvě třetiny byly z naší strany velmi dobré, ale nechápu, proč ve třetí třetině přestali najednou útočníci držet puk. Proč jsme se trošku strachovali. Na hráče jsme nepřenášeli žádnou zodpovědnost, chtěli jsme hrát stejně. Dostali jsme naivní góly. Před prvním se Krejčík sbalil, šel střídat a oni jeli sami na branku. Druhý byla střela příklepem, kterou trefíte jednou za život. A třetí? Největší hrubku udělal Smoleňák, protože jít na přesilovku a udělat takový faul pět minut před koncem, to je neodpustitelné. Ale stalo se to. Řekl bych, že jsme v první třetině hráli jako proti Švédům, ale tam jsme dostali tři góly a dnes jsme jeden dali. Na naši hru se dalo minimálně dvě třetiny dívat. Potěšil mě Doudera, který nastoupil jako bažant, plus stabilní výkon Kaberleho. Celé mužstvo se zlepšilo, ale dvě disciplinární chyby nás stály minimálně bod nebo body.

Český tým se po nezdaru v Gävle snažil od první buly mnohem lépe bránit a hrát zodpovědněji. I díky tomu se domácí Finové nedostali do očekávaného úvodního tlaku. Dlouho se tak čekalo na první velkou šanci. Připsal si ji v přesilové hře Nakládal, který ale nedokázal Hovinena ve finské brance překonat. Přesto národní tým faul Pihlströma potrestal, skóre otevřel přesnou střelou Petružálek a podruhé v sezoně se zapsal mezi reprezentační střelce. Pro český tým to byla čtvrtá branka v pátém zápase EHT. V závěru první třetiny mohl vyrovnat Aaltonen, ale Jakub Kovář byl připraven.

Na začátku druhé části byl vyloučen Kukkonen, a přestože Češi dlouho Hovinena neohrozili, sedm sekund před jeho návratem zvýšil pohotovou dorážkou Jan Kovář. Finové ale následně přidali a jen díky pozornému Jakubu Kovářovi se skóre dlouho neměnilo. Ve 24. minutě si český gólman poradil s dalším pokusem Aaltonena a hned sérii vynikajících zákroků předvedl při Petružálkově vyloučení. Zlikvidoval několik střel od modré čáry i dvě gólové dorážky Kontioly z bezprostřední blízkosti.

Ve 37. minutě se už ale domácí radovali. Aaltonen našel kolmou přihrávkou Kontiolu, který svůj samostatný nájezd jistě proměnil. Snížení Seveřany povzbudilo a od začátku třetí dvacetiminutovky se tlačili za vyrovnáním. Ve 45. minutě se jim to podařilo, když střelu Lepistöa tečoval Pyörälä. Jeho gól ale musel potvrdit videorozhodčí, neboť finský útočník zasáhl puk ve výšce Rolinkových ramen, tedy na hranici pravidel. "Kdyby Pyörälä ten puk netečoval, tak jsem si stoprocentně jistý, že by střela šla nad branku. Já jsem měl ruku, která šla pro ni, dost vysoko a rozhodně nad brankou. Říkal jsem si, že to musela být vysoká hůl, ale musel bych vidět jiné záběry, abych to mohl posoudit," řekl Jakub Kovář.

Vyprodaná Hartwall arena se dostala do varu a nejzaměstnanějším hráčem na ledě byl i nadále Jakub Kovář. V 54. minutě okořenila zápas pěstní výměna mezi Irglem a Lepistöem, po které rozhodčí oba hráče poslali předčasně do kabin. "Prostě jsme se požďuchali. Vzniklo to už na modré čáře, kde jsem spadl a on mě trefil přímo na hlavu. Já jsem ho taky poté dohrál a jemu se to nelíbilo," řekl Irgl, který bral bitku v klidu. "Pro mě byla nevýhoda, že na začátku jsem si ho držel rukavicí. Než jsem ji shodil, abych ho lépe chytil. Jednu jsem dostal, ale držel jsem si ho od těla," dodal.

Češi měli ale následně výhodu přesilové hry, neboť finský bek dostal dvouminutový trest. V početní výhodě ale zbytečně fauloval Smoleňák, poměr sil na ledě se vyrovnal a při následné hře čtyři na čtyři domácí dokonali obrat, když se trefil Lehterä. "Udělal jsem hloupý faul a je to moje jednoznačná chyba. Něco podobného se nesmí stávat, pokud se chci udržet v týmu," litoval Smoleňák, který reprezentuje poprvé. Jeho vyloučení označil za jednu z příčin prohry i kouč Hadamczik. "Udělat takový faul pět minut před koncem, to je neodpustitelné," řekl reprezentační trenér. Při power play byl blízko vyrovnání Jan Kovář, ale Hovinena podruhé nepřekonal.

"To je moje strašná chyba. Taková šance, to musí být gól. Deset vteřin do konce, měli jsme odvolaného brankáře a byl jsem tam sám. To musí skončit gólem. To je stejné, jako když někdo namaže na gól," litoval i Jan Kovář. Češi tak i přes výrazně zlepšený výkon oproti čtvrtku na Karjale podruhé prohráli. "Dvě třetiny byly z naší strany velmi dobré, ale nechápu, proč ve třetí třetině přestali najednou útočníci držet puk. Proč jsme se trošku strachovali. Na hráče jsme nepřenášeli žádnou zodpovědnost, chtěli jsme hrát stejně," řekl Hadamczik. "Celé mužstvo se oproti zápasu se Švédskem zlepšilo, ale dvě disciplinární chyby nás stály minimálně bod nebo body," dodal. Národní tým uzavře turnaj nedělním soubojem s Ruskem, do kterého oproti dnešku jistě zasáhnou útočníci Jan Buchtele a Robert Kousal, jehož čeká premiérový start v seniorské reprezentaci.

Hokejový turnaj Karjala, druhý díl Euro Hockey Tour v Helsinkách

Finsko - ČR 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 37. Kontiola (Aaltonen), 45. Pyörälä (Lepistö, Kontiola), 55. Lehterä (Enlund, Jaakola) - 14. Petružálek (Kutlák), 23. Jan Kovář (T. Kaberle, V. Nedorost). Rozhodčí: Linde, Björk (oba Švéd.) - Pesonen, Saha (oba Fin.). Vyloučení: 3:3, navíc Lepistö - Irgl 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 11.801.
Finsko: Hovinen - Kukkonen, Jaakola, Hietanen, Lepistö, Karalahti, Mäntylä, Väänänen, Marttinen - Pihlström, Immonen, Komarov - Aaltonen, Kontiola, Pyörälä - Salminen, Enlund, Lehterä - Hartikainen, Wirtanen, Osala. Trenér: Erkka Westerlund.
ČR: Jakub Kovář - Doudera, T. Kaberle, Nakládal, Krejčík, Krajíček, Kutlák - Smoleňák, V. Nedorost, Rolinek - Petružálek, Vrána, Sekáč - Irgl, Jan Kovář, Hubáček - Kašpar, Roman, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Rusko - Švédsko 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Panarin (Medveděv), 11. Lisin (Tichonov), 22. Averin (Lisin), 37. Nikulin (Zubarev), 55. Lisin (Tichonov, Těreščenko) - 36. Möller (Danielsson), 60. Ullström (Möller, Danielsson). Rozhodčí: Boman, Lindqvist - Suominen, Puolakka (všichni Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 2:2.
Rusko: Jerjomenko - Alexandrov, Nikulin, Zubarev, J. Birjukov, Čudinov, Medveděv, Kiselevič, Rjasenskij - Pěrežogin, Těreščenko, Popov - Lisin, Tichonov, Averin - Panarin, Burmistrov, Varnakov - Gluchov, Kablukov, Prochorkin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Švédsko: Rautio - Klingberg, Andersén, Fälth, Rahimi, Erixon, Burström, Alm - Thörnberg, Olausson, Klasen - Möller, Rödin, Rasmussen - Janmark-Nylén, J. Lundqvist, Bang - Arlbrandt, Ullström, S. Hjalmarsson - Danielsson. Trenér: Pär Marts.

Tabulka turnaje
1. Finsko 2 2 0 0 0 7:5 6
2. Švédsko 2 1 0 0 1 8:5 3
3. Rusko 2 1 0 0 1 8:6 3
4. ČR 2 0 0 0 2 2:9 0

Tabulka EHT
1. Finsko 5 5 0 0 0 17:6 15
2. Rusko 5 2 0 0 3 11:10 6
3. Švédsko 5 2 0 0 3 11:12 6
4. ČR 5 1 0 0 4 5:16 3

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!