Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Reprezentaci trápí zranění. Červenka dorazil, ale netrénoval

Sport

  18:35
PRAHA - Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik má před turnajem Karjala starosti. Kvůli zranění vypadl z nominace další obránce a je ohrožen rovněž start útočníka Romana Červenky. Rozhodne se v úterý ráno.

Trenér Alois Hadamczik na srazu reprezentace před turnajem Karjala. foto: ČTK

Červenka, jedna z hvězd ruského Petrohradu, sice dorazil do sparťanské Tipsport Arény na sraz jako první ze všech reprezentantů, ale kulhal a na rozdíl do spoluhráčů se nepřevlékal do výstroje.

"Na led nepůjde. Prý hrál na jedné noze, táhne ho stehenní sval. Doktor říkal, že to může být od páteře," prozradil Hadamczik stav elitního útočníka národního týmu. "Byl na vyšetření, magnetická rezonance dopadla dobře. Ještě se něj podívá fyzioterapeut a po tréninku se rozhodneme. Ale nevidím to moc dobře."

Červenka místo tréninku přes hodinu strávil na masérském stole, starali se o něj lékaři i fyzioterapeut. "Žádný závěr není. Dostal jsem nějaké léky, ještě půjdu jednou na vyšetření. Uvidíme, jestli se to nezlepší," řekl útočník. "Poslední slovo budu mít já po pohodě s doktorem."

Sedmadvacetiletý střelec je rozmrzelý nejen kvůli bolestem, ale také proto, že na Karjale by měl bojovat o účast na olympijských hrách v Soči. "Když nemůžeš hrát na sto procent, tak tam nemáš co dělat. Můžou hrát jiní. Já bych chtěl jet, když budu zdravý, ale když nebudu, tak to nemá cenu," uznal Červenka.

Hadamczik by v případě, že by Červenka nemohl na turnaj jet, ještě v pondělí večer oslovil třineckého útočníka Martina Adamského, který však léčil bolavá záda.

Červenkovy problémy jsou vyvrcholením omluvenek, které se k Hadamczikovi od oznámení nominace dostaly. "Mrzí mě, že nemůžeme vyzkoušet všechny beky. Není to jednoduché, ale já se nikdy nevymlouvám. Šanci dostanou jiní. Musíme tenhle tým připravit na nejlepší výkony," řekl Hadamczik.

Situace je vážnější z toho důvodu, že se blíží olympijská nominace a Hadamczik chtěl na turnajích Euro Hockey Tour zkoušet hráče, kteří jsou na seznamu pro Soči. I přes zranění obránců Filipa Nováka, Petra Čáslavy, Martina Ševce a Michal Barinky je v sestavě pro finský turnaj několik adeptů na olympiádu.

Kapitánem bude opět Tomáš Rolinek

Mezi nimi jsou třeba zkušený obránce Tomáš Kaberle nebo kapitán Tomáš Rolinek. "Mohou se tam dostat, ale musejí předvést, že jsou i když nejsou lepší herně, tak mají vůli, obětavost a nasazení," tvrdí kouč Hadamczik. "Ale přesně říkat čísla, kolik hráčů z Evropy pojede, by bylo předčasné."

Kromě hráčů bojujících o olympijskou nominaci jsou v týmu také čtyři nováčci. Dodatečně povolaný sparťanský obránce Jan Piskáček, Milan Doudera z Kladna, útočník Jan Buchtele ze Sparty a hvězda finské ligy Radek Smoleňák.

"Nemohl jsem tomu uvěřit. Koukal jsem chvíli do zdi. Klidně budu sbírat puky," vyprávěl nadšeně dvacetiletý Doudera. Své ofenzivní choutky prý na reprezentační úrovni potlačí. Hadamczik to po něm bude vyžadovat: "V kabině cítil respekt. Myslím, že si nejdříve musí uvědomit, že nejdřív musí bránit. Ale je dobře, že český hokej má obránce, kteří umějí tvořit."

Čeští hokejisté se budou připravovat v Praze, ve středu odletí do Švédska, kde o den později nastoupí proti domácí reprezentaci. O víkendu budou hrát v Helsinkách s Finskem a Ruskem.

Autoři: ,