Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté porazili Slovensko, které vzpomínalo na Demitru

Sport

  19:39aktualizováno  21:39
BRATISLAVA - Čeští hokejisté vyhráli v závěrečném utkání Euro Hockey Challenge v Bratislavě nad Slovenskem 3:2 po samostatných nájezdech a jako jediní si v přípravné sérii udrželi i po šestém duelu neporazitelnost. Tým kouče Aloise Hadamczika dvakrát prohrával, ale v rozstřelu rozhodl o jeho výhře Jan Kovář. Před mistrovstvím světa ve Švédsku a Finsku čeká český tým příští týden ještě turnaj Euro Hockey Tour v Brně, do kterého vstoupí ve čtvrtek zápasem proti Švédsku.

Utkání hokejové Euro Hockey Challenge Slovensko. Zprava Rastislav Špirko ze Slovenska a Jakub Krejčík a brankář Tomáš Pöpperle z českého týmu foto: ČTK

Český trenér Slovenska Vladimír Vůjtek starší si naopak se svým týmem připsal v EHCh šestou porážku. "Bohužel taháme za kratší konec, tentokrát jsme měli i trošku smůlu. Češi byli silní na puku. Měli jsme v posledních pěti minutách třetí třetiny dvě šance," prohlásil Vůjtek.

Zápasu předcházel ceremoniál, při kterém byl jako 27. osobnost v historii uveden do Síně slávy in memoriam Pavol Demitra, který zahynul loni v září při letecké katastrofě Lokomotivu Jaroslavl. O život tehdy s celým mužstvem přišli i čeští reprezentanti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Česká republika 2:3sn (0:0, 2:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 21. Bližňák (Marcel Hossa), 34. Bartovič (Mikúš, Hovorka) - 24. Průcha (Vondrka, Čáslava), 44. Holík (Vincour, Krejčík), rozhodující sam. nájezd Jan Kovář. Rozhodčí: Baluška (SR), Jeřábek - Blümel (oba ČR), Valach (SR). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 10.000.

Dres číslem 38 převzala od zástupců slovenského svazu Demitrova manželka Majka a fanoušci na zaplněném Zimním stadionu Ondreje Nepely po celý zápas skandovali jméno bývalého kapitán slovenské reprezentace. Já jsem měl Pala ještě loni v mužstvu, lítal jsem s ním v letadle, dobře jsem ho znal. Jsem rád, že ho uvedli do Síně slávy, protože tam patří," doplnil Vůjtek.

Utkání hokejové Euro Hockey Challenge Slovensko - Česko. Tragicky ¨zesnulý kapitán slovenského týmu Pavol Demitra byl symbolicky uveden do slovenské hokejové síně slávy

Do branky se oproti předpokladům postavil Pöpperle místo Jakuba Kováře, kterého nepustila na led začínající viróza. V úvodu se hrálo bez větších šancí a Češi se ubránili při Vampolově vyloučení. Možnost otevřít skóre měl v osmé minutě Průcha, ale minul. "Jakub přišel před zápasem celý bílý, že se mu točí hlava. Tomáš se tak dozvěděl o svém startu asi hodinu a půl před zápasem," popisoval nečekanou změnu kouč Alois Hadamczik. Pöpperle se se situací dobře vyrovnal a patřil k hlavním strůjcům vítězství. "Chytal bezchybně," podotkl Hadamczik.

Utkání hokejové Euro Hockey Challenge Slovensko - Česko. Kapitán českého týmu Petr Nedvěd (v bílém) se po utkání loučí se slovenskými hráči

Nepřesnou mušku měl také Petružálek, na druhé straně Kytnár a střelu Surového kryl Pöpperle. V 16. minutě se dostal v oslabení při Krejčíkově trestu sám před gólmana Laca Průcha, ale po blafáku těsně minul levou tyč. Hadamczikův výběr odolal i při Vondrkově pobytu na trestné lavici a potom neuspěl při další příležitosti domácích Kytnár.

"Dali jsme šanci dalším hráčům a myslím si, že v tomto krásném prostředí jsme začali herně dobře. Ale udělali jsme v první třetině čtyři fauly, a proto jsme si nemohli vytvořit více šancí. Přesto měl Petr Průcha dvě gólové šance," hodnotil zápas Hadamczik.

Čeští hokejisté museli dvakrát dotahovat vedení soupeře

Po 27 vteřinách druhého dějství se dostali Slováci šťastně do vedení. Hossa nahodil kotouč, který vyjel Pöpperle zachytit za branku, ale puk se po nečekaném odrazu od mantinelu dostal před Bližňáka, který pohodlně trefil prázdnou branku. Češi ale ve 24. minutě při své první přesilovce vyrovnali, když Vondrka trefil tyč a z dorážky se prosadil Průcha.

Utkání hokejové Euro Hockey Challenge Slovensko - Česko. Brankář Ján Laco (vlevo) ze Slovenska a Michal Vondrka z českého týmu

Slováci se následně ubránili při Mikúšově vyloučení a po polovině zápasu měli chvilkovou převahu. V přečíslení zahrozili Bližňák s Radivojevičem, další šanci měl Ružička. V 33. minutě domácí získali podruhé vedení, když po Hovorkově střele ještě neuspěl dorážející Mikúš, ale Bartovič doklepl puk do odkryté branky.

Blízko vyrovnání byl český tým v 36. minutě, kdy při přečíslení Tlustý uvolnil Tenkráta, jehož ale vychytal Laco. Na úvod třetí třetiny otestoval českého gólmana Hossa. Ve 44. minutě bylo vyrovnáno, když dostal prostor na pravé straně Holík a povedenou střelou si připsal druhou trefu v pátém reprezentačním startu. 

Utkání hokejové Euro Hockey Challenge Slovensko - Česko. Brankář Ján Laco (vlevo) ze Slovenska a Jan Kovář z českého týmu. Kovář proměňuje rozhodující samostatný nájezd

Hadamczik měl pro dvacetiletého útočníka Holíka jen poschvalná slova. "A jak napálil Jurčinu, to je až neskutečné. Jakou má energii a dohrává souboje..." řekl Hadamczik k souboji, v němž si 172 centimetrů měřící mladík vyšlápl na o dvacet centimetrů vyššího a o čtyřicet kilo těžšího zadáka Milana Jurčinu. Slovenská posila z New Yorku Islanders v druhé třetině opustila zápas se zraněním ramena a bude chybět na mistrovství světa.

Následně pálil Tlustý a Lacovi nadělala potíže Vampolova teč. Domácí se ubránili při Hovorkově trestu. Po rozhodnutí pak sahali Slováci. V 56. minutě skončila rána Surového na levé tyči a minutu a půl před koncem třetí třetiny se vyznamenal Pöpperle. Nejdříve vyrazil Hovorkovu střelu a stačil se přesunout i proti Mikúšově dorážce.

Premiéru v dresu české reprezentace si odbyl útočník Tomáš Vincour a podle Hadamczika je předčasné jej hodnotit. "Přiletěl předevčírem, měl tam pár dobrých přihrávek do tandemu. Bylo by nesolidní hodnotit jej tak brzo," řekl na adresu hráče Dallasu, který ještě v neděli hrál na farmě AHL za Texas.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Prodloužení nerozhodlo, i když hráli Češi téměř minutu v oslabení, a v nájezdech rozhodl podobně jako v sobotu v Českých Budějovicích proti Německu Jan Kovář. Slováci prohráli i svůj šestý zápas v EHCh.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...