Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zase ti Američané, Čechy čeká odveta. Slováci ve čtvrtfinále vyzvou Kanadu

Vyrovnáno! Češi slaví třetí branku, která poslala utkání s Kanadou do prodloužení. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Poslední skupinový den určil čtvrtfinálové dvojice na hokejovém mistrovství. Češi, kteří v prodloužení podlehli Kanadě, se utkají ve čtvrtek od 20:20 v Praze se Spojenými státy americkými. Na druhé místo tabulky se před ně díky triumfu v posledním klání dostali Švýcaři, kteří putují do Ostravy za Německem. Opačným směrem míří Slovensko, které v O2 areně vyzve Kanadu.
  15:48aktualizováno  22. května 0:08

Výhrou v základní hrací době nad Kanadou mohli Češi skupinu A ovládnout, nicméně porážka v prodloužení je odsoudila k čekání. Finální karty pro čtvrteční čtvrtfinálové boje rozdalo klání mezi Finskem a Švýcarskem (1:3).

USA - Česko (Praha, čtvrtek 20:20)

Vítězství Švýcarska odsunulo Čechy na třetí místo, což znamená souboj se Spojenými státy, druhým celkem skupiny B.

Češi mají zápas s Američany v play off mistrovství světa v nedávné paměti. Na loňském šampionátu svěřenci tehdejšího trenéra Kariho Jalonena vyšli gólově naprázdno a s turnajem se rozloučili porážkou 0:3. Jak dopadne odveta pod vedením nového kouče Radima Rulíka?

Americký obránce Nick Perbix (uprostřed) se raduje z gólu do české sítě na loňském světovém šampionátu.

Mezi Českem a Spojenými státy panuje tradiční rivalita. V roce 2004 například Američané pokazili Čechům domácí mistrovství světa, když je ve čtvrtfinále vyřadili 3:2 po nájezdech. Před devíti lety, opět v Praze, zvítězili zámořští hráči zase v souboji o bronzové medaile.

Postoupí čeští hokejisté přes Američany do semifinále MS?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00středa 29. května 2024. Anketa je uzavřena.

Ano8477
Ne4172

Oba týmy na turnaji nasbíraly 16 bodů, oba zároveň připsaly k pěti výhrám dvě porážky. Američané nestačili ve skupině pouze na suverénní Švédy a překvapivě padli v prodloužení se Slováky. Češi v každém zápase bodovali, prohry jim v nájezdech připravilo Švýcarsko a v prodloužení Kanada.

Podívejte se, co ke čtvrtfinálovému duelu Česko vs. USA řekli Petr Čech, Libor Zábranský a Radek Smoleňák v pořadu Bomby na ledu:

Kanada – Slovensko (Praha, čtvrtek 16:20)

Východní sousedé se na čtvrtfinále stěhují do Prahy, jakožto čtvrtý celek ostravské skupiny vyzvou vítěze skupiny A Kanadu.

Poslední vzájemný duel ve vyřazovacích bojích na mistrovství světa se datuje do roku 2012. Slováci tehdy favorita senzačně zaskočili dvěma góly ve třetí části a prošli do semifinále, ve kterém pak vyřadili Čechy. Spanilou jízdu zastavilo až ve finále Rusko.

ROZHODUJÍCÍ GÓL. Slovenský útočník Michal Handzuš za kanadského brankáře Warda tečoval střelu od modré čáry a poslal svůj tým do semifinále MS 2012.

V O2 areně budou Slováci jasní outsideři. Po úvodní porážce s Německem se vzchopili a vyhráli tři duely v řadě, skupinu však zakončili nepříjemnou prohrou s Lotyšskem (2:3 N) a debaklem se Švédskem (1:6). Obhájci zlata vyhráli v Praze všechny zápasy, body ztratili jen v posledním utkání s Českem (4:3 P) a senzačně i s Rakouskem (7:6 P).

Švédsko – Finsko (Ostrava, čtvrtek 20:20)

Překvapivá prohra Rakouska s Velkou Británií zajistila Finsku postup do čtvrtfinále. A jelikož už se ze čtvrtého místa nemohlo posunout a naopak Švédové z prvního klesnout, s jistotou utvořili první dvojici.

Souboj ve švédském brankovišti. Fin Patrik Puistola atakovaný Rasmusem Dahlinem ze Švédska. Branku střeží Samuel Ersson..

Ve vyřazovací fázi mistrovství světa se potkají poprvé od roku 2019, tehdy Finové otáčeli nepříznivý stav, vyrovnali minutu a půl před koncem a nakonec v prodloužení rozhodl Sakari Manninen (5:4P), čímž odstartovali jízdu za zlatem.

Tentokrát do vzájemného souboje vstupují v jasných rolích. Švédové jako jediní na turnaji zatím neztratili ani bod, kdežto severský rival po porážkách s Českem, Rakouskem a Kanadou sotva mezi nejlepší osmičku prošel. Teď se ovšem všechny předešlé výsledky mažou, navíc speciálně tým čtyřnásobných šampionů se nikdy nevyplácí podcenit. Favorit je každopádně jasný.

Švýcarsko - Německo (Ostrava, čtvrtek 16:20)

Ještě před vypuknutím severského derby změří síly Švýcarsko s Německem. Podobně jako pro Čechy půjde pro Švýcary o odvetu za loňské čtvrtfinále, ve kterém se přes ně Němci dostali výhrou 3:1. Následně v semifinále vyřadili USA a padli až ve finále s Kanadou.

Švýcarský brankář Robert Mayer (29) inkasuje třetí gól ve čtvrtfinále loňského mistrovství světa. Před ním se raduje německý útočník Frederik Tiffels (95).

To je ale pouze nejbližší útrpná vzpomínka, nikoliv jediná.

Švýcaři vypadli s Němci rovněž ve čtvrtfinále mistrovství světa v roce 2021 na nájezdy, porážku museli skousnout i v prodloužení osmifinále olympijského turnaje v Pchjongčchangu.

Autoři: , ,

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....