Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

USA - Česko 0:1. Zvládnuté čtvrtfinále, rozhodl Zacha, národní tým držel Dostál

Sport

  8:39aktualizováno  23. května 23:12
Čeští hokejisté si na domácím mistrovství světa zahrají o medaile. Spojeným státům americkým oplatili několik čtvrtfinálových porážek včetně té loňské, výhru 1:0 zařídila šťastná přesilovková trefa Pavla Zachy. Výborný výkon podal Lukáš Dostál, v sobotním semifinále se národní tým od 14.20 střetne se Švédskem.

Celá O2 arena v závěrečné minutě stála. Jakmile vypršela základní hrací doba, z tribun se ozýval hlasitý potlesk a řev. Hráči se s úsměvem přidali k nadšeným fanouškům, kteří je opět neúnavně povzbuzovali od úvodního buly.

Všichni společně si posléze vychutnali každé slovo státní hymny. V sobotu vyrazí znovu do boje proti dosud neporaženým a velice silným Švédům, které v prodloužení čtvrtfinále s Finskem nasměroval mezi elitní čtyřku Joel Eriksson Ek.

ONLINE: USA – Česko 0:1

Online reportáž.

Čeští hokejisté si na mistrovství světa zahrají o medaile. Vítězství nad Američany pro ně vzhledem k průběhu dvou předchozích domácích šampionátů představuje pořádné zadostiučinění.

Rok 2004. Mužstvo plné hvězd si dělalo zálusk na zlato. Oprávněné naděje vystřídalo zklamání. Ztracené vedení 2:0 zamrzelo, dramatické nájezdy rozhodl bekhendový blafák Andyho Roache.

Rok 2015. Další pražské zklamání, marná snaha v boji o bronz. Národní tým vystřelil hned devětatřicetkrát, ale puk do sítě neprocpal. Jaromír Jágr si loučení s reprezentací určitě představoval jinak.

Čeští hokejisté si na domácím mistrovství světa zahrají o medaile. Spojeným...
Čtvrtfinále MS v hokeji USA - Česko. Na snímku Radko Gudas v souboji. (23....

Rok 2024. Tentokrát smutní zámořský soupeř. Svěřenci kouče Rulíka podali soustředěný výkon podpořený skvělým gólmanem. Postup zařídil hráč, z jehož příletu nebyli někteří fanoušci zrovna nadšení.

Zacha si první reprezentační trefu snad nemohl lépe načasovat. A vůbec mu nevadilo, že spíš než o krásnou akci šlo o šťastný zásah. V přesilovce clonil před brankou, puk se odrazil do sítě po kontaktu s jeho bokem.

Podívejte se na postupovou trefu Pavla Zachy:

Češi zvládli mimořádně náročnou zkoušku. Američané se rozjížděli hodně pozvolna, ale postupem času začali ukazovat, že na rozdíl od předchozích turnajů přivezli pořádně našlapané mužstvo.

Zajímavý mix dravého mládí a zkušeností, velká ofenzivní síla. Tkachuk, Gaudreau, Caufield, Boldy, Jones, Werenski. Všechno zvučná jména, která zastávají ve svých klubech v NHL důležité role.

Ve skupině nasázeli sedmatřicet gólů, nejvíce ze všech. Dostál proto moc dobře věděl, že jeho výkon bude pro vývoj čtvrtfinálové bitvy naprosto klíčový. V nejdůležitějším utkání kariéry s přehledem obstál.

„Byl opravdu vynikající, hned několikrát nás podržel,“ chválil talentovaného mladíka v rozhovoru pro Českou televizi kapitán Červenka.

Český brankář Lukáš Dostál v akci. (23. května 2024)

Gólman Anaheimu působil obdivuhodně klidně, nevyrážel puky před sebe, nenechal se rozhodit dotěrným počínáním Američanů na hranici brankoviště. Dohromady předvedl šestatřicet zásahů.

A znovu potvrdil, že trenéři vybrali pro vrcholnou akci sezony správnou jedničku.

Solidně si vedl také jeho protějšek. Charlie Lindgren sice nepatří k absolutní špičce NHL, ale ve třiceti letech prožil ve Washingtonu nejlepší sezonu v kariéře. Po opatrném startu se musel ohánět, svěřenci kouče Rulíka ho pravidelně zaměstnávali.

Čtvrtfinále MS v hokeji USA - Česko. V akci David Pastrňák. (23. května 2024)

Když se ve čtrnácté minutě řítil sám na branku Pastrňák, někteří fanoušci už možná zvedali ruce. Za chvíli schovávali hlavu v dlaních, protože český útočník při forhendové kličce nezkrotil kotouč. Zakončení mu vůbec nesedlo.

Rány Kubalíka a Špačka vypadaly o poznání lépe, ale k otevření skóre nevedly. Herní převaha byla patrná, tribuny upoutal i zdařilý individuální průnik v podání Kašeho, jenž si výkony na mistrovství říká o nabídky ze zámoří.

Očekávaný americký kolotoč dlouho nepřicházel. Nebezpečím zaváněly snad jen rána osamoceného Caufielda a následná Tkachukova dorážka, výrazné zlepšení nepřišlo ani po Pastrňákově vyloučení a při první přesilovce, která přitom v Ostravě patřila k hlavním americkým přednostem.

Podívejte se na několik střetů Gudase s Tkachukem:

Hlavní hvězda národního týmu ani tentokrát úplně nevyčnívala. Tahoun Bostonu moc chtěl, nic nevypustil, ale v ofenzivě postrádal větší klid. Vedle něj a Zachy oproti duelu s Kanadou nastoupil Palát.

Veterán Červenka se vrátil k Sedlákovi a Kašemu. U jediné trefy zápasu, která přišla třináct vteřin po Zegrasově vyloučení, zapsal jubilejní padesátou asistenci na světových šampionátech.

Dobrou práci u rozhodující akce celého čtvrtfinále odvedl také z modré čáry pálící obránce Špaček, jenž i v mladém věku zaujme odvahou a každým zápasem se zlepšuje.

Nedlouho poté mohl český kapitán sám udeřit, přečíslení dvou proti jednomu zakončil ranou do horní tyče. Jak se utkání blížilo ke konci, ve hře Rulíkových svěřenců převažovala opatrnost a na ledě vládl zámořský celek.

Podívejte se na šanci Romana Červenky:

Zvýšil střeleckou aktivitu, byl odvážnější, ještě víc se tlačil do Dostála. Už krátce před koncem prostředního dějství mohli skórovat nejproduktivnější hráč skupinové fáze Boldy i mezi kruhy osamocený Pinto.

Také ve třetím dějství měl třiadvacetiletý gólman dost práce. Gaudreau netrefil z více než poloviny odkrytou branku, ale obětavě blokujícího Krejčíka. Neujaly se ani pokusy Eyssimonta a Nelsona.

A když už kotouč přeci jen skočil v české síti, dvojice hlavních sudích okamžitě rozpažila. Zegrasův gól neplatil, protože krátce předtím si v brankovišti nedovoleně počínal Farabee.

Čtvrtfinále MS v hokeji USA - Česko. (23. května 2024)

Definitivní klid mohl stále nervóznější O2 areně zajistit Kubalík, jehož štiplavou střelu vytěsnil Lindgren do tyče. Třicetiletý brankář se nedlouho poté přesunul na střídačku, Američané v závěru zkusili štěstí v šesti.

Na Dostála ale nevyzráli. Naopak málem podruhé inkasovali, když Nečas střelou z obranného pásma orazítkoval tyč. Tribuny prožily další infarktový moment, ale za pár okamžiků se mohly radovat.

Češi na turnaji pokračují. A v sobotu se pokusí překvapit zřejmě největšího favorita na zlato.