Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Eliáš je přesvědčen, že v NHL dostane dobré nabídky

Sport

  13:35
KARLOVY VARY - Příští dva týdny rozhodnou, zda hokejový útočník Patrik Eliáš zůstane v NHL i nadále věrný barvám New Jersey, nebo poprvé v kariéře vyzkouší v prestižní zámořské soutěži jiné angažmá.

Český hokejista New Jersey Devils Patrik Eliáš foto: ČTK

Sedmatřicetiletá ikona klubu si po sedmi letech může opět vyzkoušet trh s volnými hráči, na kterém Eliáš v roce 2006 zvolil pokračování v týmu Devils. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru počítá s oběma variantami a je přesvědčen, že dostane kvalitní nabídky.

Kvůli nevyřešené budoucnosti se Eliáš omluvil ze startu na letošním mistrovství světa ve Stockholmu a jednání o pokračování v Devils zatím nejsou intenzivní. "Zatím nic moc. Nějakým způsobem jsme se zkontaktovali v posledním týdnu, ale není to zatím na nějaké vážné povídání," řekl Eliáš novinářům v Karlových Varech při sobotním vyhlášení ankety Zlatá hokejka.

Loni sahal s Devils po třetím vítězství ve Stanleyově poháru, kterému zamezila finálová prohra s Los Angeles. Letos ve zkrácené sezoně po výluce New Jersey nepostoupilo do play off. Eliáš ale držel svůj standard a stal se s 36 body za 14 branek a 22 asistencí z 48 utkání nejproduktivnějším hráčem týmu. Příští dny ukážou, jestli generální manažer Lou Lamoriello bude mít zájem hrající legendu klubu udržet.

O nabídce Lva

"Samozřejmě člověka potěší, že je zájem i z Evropy, ale pro mě je NHL pořád nejlepší liga na světě, a pokud tam o mě bude zájem, tak je to priorita. Myslím si, že pořád mám tu úroveň. Nemám obavy, že by nabídky z NHL nebyly a za dobré peníze."

Eliáš z toho není nijak nervózní. "Buď se to vyřeší jedním způsobem, že zůstanu, nebo se prostě rozhodneme, že půjdu zkusit jiný tým a jiný hokej. Jsem samozřejmě s oběma variantami tak nějak smířený a počítám s nimi. Není to tak, že pro jednu dávám větší pro. Samozřejmě po těch letech je těžké někam odcházet. Ale uvidíme, jak to bude probíhat," prohlásil útočník, který je rekordmanem klubu s 930 body, 375 góly i 555 asistencemi, kterých dosáhl v 1090 duelech NHL.

Před sedmi lety měl možnost si vyslechnout jako volný hráč nabídky ostatních klubů, ale nakonec se upsal Devils na sedm sezon za 42 milionů dolarů. Zkušenost už má, není to podle něj úplně příjemná situace, ale má to prý svá pro i proti. "Už bych věděl, jak na ty různé momenty v té chvíli reagovat," navázal Eliáš.

Nyní má jasno, že by pro něj bylo lepší být tehdy při jednání po boku agenta, ale přesto bude i tentokrát se svým zástupce Allanem Walshem probírat nabídky na dálku. "Letos je to výjimečné v tom, že člověk může s týmy vyjednávat už asi pět dní dopředu, než trh s volnými hráči nastane. Není nutné být na místě a dělat rozhodnutí rychle. Pokud budu zůstávat, tak by mělo být jasno dřív než 5. července," podotkl Eliáš.

Zájem o jeho služby nedávno vyjádřil například také český zástupce v KHL Lev Praha. "Samozřejmě člověka potěší, že je zájem i z Evropy, ale pro mě je NHL pořád nejlepší liga na světě, a pokud tam o mě bude zájem, tak je to priorita. Myslím si, že pořád mám tu úroveň. Nemám obavy, že by nabídky z NHL nebyly a za dobré peníze," okomentoval to Eliáš.

Po skončení sezony se věnoval rodině a dovolenou s manželkou Petrou přizpůsobili dvouapůlleté dceři Sophii Gabrielle. "Měli jsme více času přes léto. Odletěli jsme do Disneylandu, což bylo skvělý spíš pro malou. Potom jsme zůstali si týden odpočinout na Floridě," dodal Eliáš.

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč