130 let

Hokejový útočník Tomáš Plekanec | foto: ČTK

Doporučujeme

Extraligové kluby na hvězdách NHL spíše prodělají

Sport
  •   8:00
PRAHA - Pro fanoušky jsou velkými lákadly, pro kluby ale velkou finanční zátěží. Řeč je o hokejistech z NHL, kteří po dobu výluky posílí různé extraligové týmy. Problémem jsou totiž jejich vysoké pojistky, které jim kromě normálních kontraktů musí kluby platit.

"Ekonomicky na tom klub nikdy nemůže vydělat. Oceňuji přístup hráčů, kteří si neříkají o smlouvu odpovídající jejich tržní hodnotě. Požadavek na odměnu je tak spíše symbolický," přiznává pro LN generální manažer mistrovských Pardubic Ondřej Šebek.

Ač jde o sebevětší zámořské hvězdy, nedokážou přilákat do ochozů tolik diváků, aby se z čistě ekonomického hlediska daly náklady navíc pokrýt. Jistě, divácký průměr se všem klubům zvedne, ale půjde spíše jen o stovky, ne tisíce. "Při minulé výluce byla průměrná návštěva na Spartě zhruba 5900 diváků. To byl sice oproti sezoně předtím nárůst, ale poté i bez hráčů NHL k nám chodilo průměrně přes šest tisíc lidí," říká Zbyněk Černý, výkonný ředitel Holešovických.

Jen Jágr je výjimka, ten vyprodá stadiony

Výjimkou je však jeden muž. Jaromír Jágr opět bude v Česku vyprodávat stadiony, stejně jako tomu bylo při poslední výluce před osmi lety. Tehdy strávil v Kladně jen část výluky, nyní vydrží po celou její dobu. Jenže Jágr je opravdu výjimka. I v tom, že jako majitel Kladna rozhodl, že nebude sám sobě platit pojistku. Jeho klub ji však za další potvrzené posily – Tomáše Plekance a Jiřího Tlustého – platit musí.

Její výše se pohybuje kolem půl procenta celkové částky zbývající smlouvy v NHL. Právě Plekanec tak bude mít v Česku pojištění největší. Z jeho šestileté smlouvy na 30 milionů dolarů uplynuly dva roky, celosezonní pojistka by se tak mohla vyšplhat k částce 1,9 milionu korun.

Autor: Vojtěch Gibiš