Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Heatley zajistil Kanadě výhru nad USA

Sport

  7:36
Halifax (Kanada) - Hokejisté Kanady porazili ve svém závěrečném vystoupení v základní skupině B na mistrovství světa v Halifaxu tým USA 5:4 a do osmifinálové části tak postoupili z prvního místa s maximálním ziskem šesti bodů. Dramatickou bitvu rozhodl v poslední minutě duelu nejproduktivnější hráč turnaje Dany Heatley, který si na šampionátu připsal už šestý gól.

Radost hokejistů Kanady, zleva Martin St.Louis, Jay Bouwmeester, Brent Burns a Jason Spezza. foto: ČTK

Kanaďané nastoupili k zámořskému derby v retro dresech připomínajících úspěch reprezentačního týmu na Kanadském poháru 1976. V úvodu se však i kvůli dvěma vyloučením museli bránit náporu Američanů, jenže ti nedokázali potvrdit pozici týmu s nejlepší produktivitou přesilových her na turnaji. Nejblíže k brance byl v 8. minutě Parise, který ale trefil jen tyč.

Mnohem lepší produktivitu předvedli Kanaďané, kteří se v 9. minutě dostali do vedení, když se přesně k pravé tyčce Thomasovy branky trefil Burns. I poté měli více šancí hráči USA, přesto to byli opět oni, kdo inkasoval. Jedenáct vteřin před koncem první třetiny se prosadil nejproduktivnější hráč turnaje Heatley.

Kanadě se vydařil i vstup do druhého dějství a po 18 vteřinách vedla už 3:0. Američanům se však podařilo rychle snížit. Ještě v téže minutě překonal gólmana Warda aktivní Parise a v 24. minutě už Kanada vedla jen o gól, když nepozornost soupeřových obránců využil O'Sullivan.

A ofenzivní představení obou celků pokračovalo dál. V permanenci tak byli Thomas i Ward. Více práce měl kanadský gólman, ale blíže gólu byli jeho spoluhráči. Burns však trefil jen konstrukci branky.

Do třetí třetiny nastoupil místo Thomase trochu nečekaně Anderson a ve 44. minutě kapituloval i on. Kanaďané sice svou první přesilovku v duelu nevyužili, ale pět vteřin po návratu vyloučeného Gleasona na led přece jen zvýšil na 4:2 Roy.

Američanům se však rychle podařilo nejprve snížit a poté i vyrovnat, když využili dvě početní výhody. Warda překonal nejprve Brown a následně Pominville. Třináct minut před koncem normální hrací doby tak bylo vyrovnáno. V 56. minutě mohl dramatické utkání rozhodnout Chimera, ale kanadský útočník přestřelil prázdnou branku.

Na prodloužení však nakonec nedošlo. Sedmačtyřicet vteřin před koncem duelu rozhodl zámořskou bitvu svým druhým gólem Heatley. Američanům se již nepodařilo vyrovnat, i když jejich závěrečnou power play ještě podpořilo vyloučení Roye.

Výsledek - skupina B:

Kanada - USA 5:4 (2:0, 1:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 9. Burns (E. Staal, Spezza), 20. Heatley (Nash, Getzlaf), 21. Toews (Doan, Kunitz), 44. D. Roy (Kunitz, Doan), 60. Heatley (Getzlaf, Nash) - 21. Parise (Brown, Pominville), 24. O'Sullivan (Stafford), 46. Brown (O'Sullivan, Martin), 47. Pominville (Kessel, Kane). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Larking (Švéd.) - Kalivoda (ČR), Oskirko (Ukr.). Vyloučení: 10:6. Využití: 0:2. Diváci: 9192.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!