Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Hertl dostal omluvenku k maturitě, čeká ho šampionát

Sport

  13:21
STOCKHOLM (Od našeho zpravodaje) - V pátek měl hokejista Tomáš Hertl podstoupit "zkoušku z dospělosti" - maturovat. Místo toho nastoupí do zahajovacího utkání mistrovství světa proti Bělorusku.

Tomáš Hertl na tréninku reprezentace ve Stockholmu. foto: ČTK

Stane se tak po útočnících Martinu Havlátovi (2000), Milanu Michálkovi, Jiřím Hudlerovi (2003) a brankáři Petru Mrázkovi (2012) pátým hráčem, který v jedné sezoně odehraje juniorské i seniorské MS. A aby ve škole neměl problémy, napsalo mu vedení reprezentace omluvenku.

České zápasy

  • PÁ 3.5. ČR - Bělorusko 16:15
  • SO 4.5. ČR - Švédsko 20:15
  • PO 6.5. Švýcarsko - ČR 16:15
  • ČT 9.5. ČR - Dánsko 16:15
  • PÁ 10.5. Slovinsko - ČR 16:15
  • NE 12.5. Kanada - ČR 16:15
  • ÚT 14.5. ČR - Norsko 16:15

Vážený pane řediteli, obracíme se na Vás s žádostí o zvážení možnosti posunutí termínu maturitních zkoušek pro Tomáše Hertla, píše reprezentační manažer Slavomír Lener řediteli stavební a zahradnické školy na Praze 9. Místo zkoušky před maturnitní komisí ho v pátek čeká první zkouška před hokejovými fanoušky na vrcholném světovém turnaji.

"Ve škole to vzali, že se nedá nic dělat. Mám dvě N (neklasifikován). Uvidí se, jak to bude. Asi bych si v září dodělal maturitu," plánuje devatenáctiletý útočník, kterého loni draftoval tým NHL San Jose Sharks.

"Škola, to je pro mě oříšek, je hodně těžké se tam dostat. Snažím se, abych tu maturitu měl. Ale že by mi to nějak šlo, to ne. Spíš pravý opak toho, co dělám na ledě," srovnával Hertl.

Na střední škole zvládal v pohodě první a druhý ročník, ale od té doby, ce se dostal do A týmu Slavie, přešel na individuální plán.

Omluvenka pro Tomáše Hertla.

"Chodil jsem na zkoušky, pak po tréninku někdy na pár hodin si něco domluvit. Je to hrozně těžké, když mám jít z tréninku ještě do školy," popisuje student-hokejista.

Sám říká, že prospívá průměrně. "S trojkami, čtyřka se tam taky objeví. Ale občas mám i lepší známky," usmívá se.

Kdyby se neprosadil jako profesionální sportovec, chtěl by se stát architektem. "Něco designovat, stavět, to by mě bavilo," tvrdí.

K tomu však však dojde asi sotva. Místo rýsování stavebních návrhů čeká největší český juniorský talent spíš rýsování přihrávek a střel v NHL. A teď i na mistrovství světa.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...