Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hertl vstřelil v NHL vítězný gól, Rittich vychytal výhru

Sport

  7:28aktualizováno  9:08
NEW YORK - Útočník Tomáš Hertl vstřelil v pondělním utkání NHL rozhodující gól, kterým pomohl k výhře San Jose 3:1 nad Los Angeles, a stal se druhou hvězdou večera. Gólman David Rittich se podílel 32 zákroky na triumfu hokejistů Calgary 4:3 v Chicagu. Jihlavský odchovanec vychytal 15. výhru v ročníku.

Český gólman David Rittich. foto: ČTK

Vítězná akce Sharks se zrodila v polovině zápasu za stavu 1:1. Obránce Erik Karlsson přihrál přes střední pásmo Hertlovi na útočnou modrou. Pražský rodák si vedle obránce Kings Jakea Muzzina najel až do pravého kruhu a střelou bekhendem pod horní tyč vrátil domácímu týmu vedení. Pětadvacetiletý útočník dal 15. gól v sezoně a bodoval po dvouzápasové odmlce.

Hertl vstřelil v NHL vítězný gól, Rittich vychytal výhru

„Viděl jsem Karlyho na puku a věděl jsem, že se mě pokusí najít. Snažil jsem se vytvořit si prostor. Chtěl jsem jet až do branky, ale měl jsem po boku jejich zadáka, takže jsem vypálil nahoru. Mám z té trefy radost, jelikož z podobné pozice se moc často neprosazuju,“ podotkl Hertl. Třetí triumf San Jose za sebou zpečetil do prázdné branky Joe Thornton.

„Hodně důležitý souboj. Hráli jsme lépe, pořád jsme však vedli jen těsně. Vytvořili si pár dobrých šancí, ale (Martin) Jones chytal skvěle,“ poznamenal Hertl, který má jako centr třetího útoku na křídlech Evandera Kanea a Joonase Donskoie.

„Začali jsme spolu nastupovat před Vánoci a od té doby skórujeme téměř v každém zápase. Donnymu a Kaneovi se daří, střílejí branky a vytvářejí si šance. Dneska jsme chodili proti Kopitarově lajně a byli jsme lepší. Utkání se nám povedlo a musíme v podobných výkonech pokračovat. Je super, když se můžete spolehnout na čtyři lajny a ne pouze na dvě,“ dodal Hertl.

Karlsson, který po Vánocích musel kvůli suspendaci za zákrok na hlavu vynechat dva zápasy, asistoval u všech gólů a bodoval ve třináctém duelu po sobě. Jen v jednom z nich se přitom zapsal mezi střelce. „Protože už nedokážu skórovat, tak se kluci trefují za mě, což je důležité,“ vtipkoval dvojnásobný držitel Norris Trophy pro nejlepšího obránce.

Calgary si vyšláplo na Blackhawks i potřetí v sezoně a odpoutalo se v čele Západní konference od Vegas. Flames zakončili sérii čtyř venkovních střetnutí třetí výhrou.

Za kanadský celek dvakrát skóroval útočník Johnny Gaudreau. Pětadvacetiletý Američan nastřádal v uplynulých pěti soubojích 13 bodů a v produktivitě se s 64 body posunul na třetí pozici. Mezi kanonýry je s 26 trefami čtvrtý. „S každým utkáním se zlepšujeme,“ řekl Gaudreau, kterého vyhlásili první hvězdou uplynulého týdne. Stejného ocenění se dočkal i proti Chicagu.

Philadelphia podlehla St. Louis 0:3 a neuspěla v sedmém duelu po sobě. Bodově hůře už je na tom pouze Ottawa. Nespokojenost s výsledky dali domácí příznivci najevo bučením. Obránce Radko Gudas a útočník Jakub Voráček byli u jedné inkasované branky.

‚Byla to dlouhá cesta‘

Premiérové čisté konto si hned v prvním startu v soutěži připsal brankář Blues Jordan Binnington, což se mu povedlo jako 35. gólmanovi v historii NHL. „Jsme z něj nadšení. Aby se dostal až sem, musel tvrdě pracovat,“ uvedl autor úvodní branky St. Louis Brayden Schenn, který v minulosti odehrál za Philadelphii šest sezon.

„Byl jsem nadšený, když mě povolali z farmy. Byla to dlouhá cesta. Jsem šťastný, kde se teď nacházím, a doufám, že si víc zachytám a že se stanu součástí vzestupu Blues,“ prohlásil Binnington, který předtím třikrát nastoupil do brankoviště St. Louis v průběhu zápasu.

Překonat ho mohl v úvodním dějství Voráček, kterému za bezbrankového stavu nabil Nolan Patrick na ránu bez přípravy z pravého kruhu. Pětadvacetiletý Kanaďan však jeho pokus vyrazil lapačkou.

Simon dal v NHL gól a stal se hvězdou zápasu, skóroval také Nosek

Philadelphia a St. Louis prožívají podobnou sezonu. Ve svých konferencích jsou na předposledním místě a oba kluby se zbavily trenérů. Blues jsou však stále ve hře o play off, na které v polovině základní části ztrácejí sedm bodů. Flyers jich k postupu chybí dvakrát tolik a jejich účast ve vyřazovacích bojích by byla překvapením.

Nashville si z Toronta odvezl dva body za výhru 4:0. Predators eliminovali útočná esa Maple Leafs, kterým dovolili zaměstnat brankáře Pekku Rinneho pouze 18 střelami. Dalších 23 pokusů domácích hráčů zblokovali. Toronto vyšlo střelecky naprázdno podruhé za poslední čtyři souboje.

Minnesota uspěla v Montrealu 1:0 a zvítězila potřetí za sebou. O jediný zásah se postaral finský útočník Mikael Granlund. Brankář Wild Devan Dubnyk se proti Canadiens blýskl 32 zákroky.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...