Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Hlasité skandování, pak zklamání. Debaklu 0:6 od Kanady přihlíželi v Torontu i krajané

Sport

  13:30
TORONTO (OD NAŠEHO ZPRAVODAJE) - Je brzké odpoledne a ocelově šedé nebe nad Torontem je předzvěstí pořádné přeháňky. Nálada v ulicích ale s pošmourným počasím nemá nic společného – na hlavní třídě Yonge street se mezi lidmi s deštníky proplétají veselí Češi v dresech národního týmu. Dnes večer totiž přišli podpořit hokejisty na jejich první zápas Světového poháru – turnaje, který před 20 lety vznikl z tehdejšího Kanadského poháru a který se letos koná již potřetí.

Fanoušci před Air Canada Centre. foto: Iva Melíšková, Lidovky.cz

Před Air Canada Centrem, velikou arénou, která pojme až 20 tisíc lidí, se již hodinu a půl před začátkem zápasu tvoří fronty. Organizátoři nejprve vyklízejí halu, kde se od tří hodin odehrával duel mezi Spojenými státy a evropským výběrem. Ten překvapivě skončil porážkou severoamerického týmu a přítomní Američané neskrývali zklamání.

Halu musí opustit i ti fanoušci, kteří si zakoupili lístky na oba sobotní zápasy. V dešti ale nečekají jen lidé v českých, potažmo kanadských dresech (přitom druhá skupina výrazně převažuje). K vidění jsou rovněž lidé ve švédských, ruských, ale i slovenských barvách. Tato různorodá skupina s úsměvem přihlíží tomu, kdy se Češi a Kanaďané před místním televizními kamerami předhánějí, kdo dokáže lépe fandit – shlukem lidí se tak nějakou chvíli rozléhá typické skandování ‚Kdo neskáče není Čech.‘

Fanoušci před Air Canada Centre.
Zápas Kanada vs. Česko očima hostujících fanoušků.

V samotné aréně se ale Češi, kteří se do kanadského Toronta vydali třeba i jen na pár dnů, aby domácí tým podpořili, spíše ztrácí. Jedněmi z nich jsou i Jirka a Kostas, dva mladíci z Krnova. V Torontu stráví jen pět dnů, v plánu mají kromě zápasu Kanada – Česko také další zápas českého týmu s evropským výběrem. Naopak Ladislav, Jakub a David, další skupina přátel z Prahy, se chystá v Torontu rovnou na čtyři zápasy.

Radují se už jen Kanaďané

Je rozehráno. Sektory okupují lidé v červených tričkách s javorovým listem na hrudi. Hrstka Čechů mává vlajkami. Z přítomných hráčů se dostává největšímu aplausu miláčku kanadského národa Sidneymu Crosbymu, stejně tak neprůstřelnému gólmanovi Careymu Priceovi. Z českých hráčů zas nejvíce ovací dostává Tomáš Plekanec, který letos zahájí už 13. sezonu v dresu Montréal Canadiens.

Během první třetiny se ještě tribunami ozývá „Češi, do toho!“, po prvních třech inkasovaných gólech ale hřmot utichá a jediný, kdo se v dalších dvou třetinách raduje a nahlas projevuje, jsou už jen Kanaďané.

„První třetina nebyla špatná, ale od druhé třetiny nás Kanaďané mleli,“ krčí po zápase rameny Jirka. „Na první třetinu se koukalo hezky,“ potvrzuje to i Ladislav ze Zlína. O zbylých dvou třetinách už se ale moc lichotivě nevyjadřuje, ostatně ale není jediný. Po vydařeném přípravném zápase byla totiž očekávání přeci jen vyšší, debakl 6-0 si nikdo nepřál.

„Přípravné zápasy nám vlily trochu optimismu do žil, ale Kanada je zkrátka někde jinde,“ shrnul to ostatně za všechny rodák z Krnova Jirka. Samotní Kanaďané přitom český tým nepodceňují. „Český tým je dobrý tým,“ uznává například Kyle z Ottawy, sám ale dodává, že Kanaďané byli zkrátka tentokrát lepší.

Do dalších zápasů mají ale Češi větší naději a ani nepříliš lichotivý výsledek jim náladu nekazí. V místních barech hodlají oslavit i ten. „Jsme natěšení do města,“ směje se Jirka. Že příště český tým už vyhraje, nepochybuje nikdo.

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...