Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hnilička: Musím být lepší

Sport

  10:08
QUÉBECK - Na rychlosti jejich lapaček bude viset osud čtvrtfinálového zápasu. Tým, který chce utrhnout jednu z medailí a odjíždět z mistrovství světa s úsměvem, totiž musí mít mezi tyčemi výborného brankáře. Proti švédskému mágovi Henriku Lundqvistovi se postaví protřelý český veterán Milan Hnilička.

Hnilička tvrdí, že čtvrtfinále zvládne. foto: ČTK

"Bude to tvrdé. Bude to výzva,“ usmívá se šestadvacetiletý Lundqvist. "Máme jim co vracet,“ zmiňuje nedělní porážku čtyřiatřicetiletý Hnilička. Trumfy drží v rukou Švéd. Jeden ze tří kandidátů na Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL se vypracoval mezi nejlepší gólmany světa. Bývá stoicky klidný, nedělá chyby. Na šampionát dorazil po vyřazení New York Rangers až na osmifinálovou skupinu.

"Necítím se jako zachránce, jen doufám, že můžu týmu dodat nějaké sebevědomí,“ podotýká Lundqvist. To se mu podařilo. Podceňovaný švédský tým, který je poskládaný převážně z hráčů švédské ligy, se ohromně zvedl a po rozpačitém začátku šampionátu předvádí kompaktní výkon. "V tomhle turnaji jsme outsideři, ale teď hrajeme velice dobře, stmelili jsme se,“ tvrdí švédský brankář.


Zatímco Lundqvist je největší zbraní Švédů, Milan Hnilička zatím působí jako jedna z mála slabin českého výběru. "Samozřejmě vím, že musím být lepší, než jsem byl,“ přiznává Hnilička. "Na to jsem připravený.“

Rozlučka s reprezentací
Švédský tisk dokonce označil Hniličku za Achillovu patu českého výběru. "Ať si píšou, co chtějí. Mě žádná statistika nestraší. Turnaj teprve teď začíná,“ prohlašuje Hnilička. Zkušený gólman nevyrobil žádnou fatální hrubku, ale mužstvo zatím také nepodržel, když to potřebovalo. Ve statistikách mu patří předposlední 18. místo.
Z tohoto pohledu je ale zajímavé, že Hnilička byl úplně stejně hodnocený i na MS v Rize před dvěma lety, kde se pak ve čtvrtfinále vypjal k fantastickému výkonu a pomohl vyřadit těžce favorizované Rusy. „Mám rád tyhle zápasy o všechno,“ blýskne se Hniličkovi v oku.


Po mistrovství světa hodlá ukončit své působení v národním týmu. "Myslím, že tohle je určitě moje poslední velká akce v nároďáku,“ říká Hnilička. Je tedy možné, že se dnes uzavře reprezentační kariéra olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa? "Je to jen sport, ale pište si, že tohle nebude ten poslední zápas,“ slíbil.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč