Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hnilička: Nevím, čím jsem si vysloužil tolik kritiky

Sport

  14:34
PRAHA - Zkušený gólman, který má ve své sbírce zlato z olympijských her v Naganu a podílel se na třech triumfech na světovém šampionátu, neměl na turnaji lichotivé statistiky, ale ve čtvrtfinále se Švédskem odvedl solidní výkon.

Hnilička byl terčem kritiky. foto: ČTK

"Je to sport a pokud si to někdo myslí, má na to právo. Někdo je více
kritický, někdo méně. Někteří fanoušci to tak určitě nevidí. Hokej je
kolektivní sport a nemyslím si, že bych měl až tak špatný šampionát. I v posledním zápase jsem podal slušný výkon. Bohužel to nestačilo," řekl Hnilička novinářům po dnešním příletu do Prahy.

"Nevím, z jakého důvodu jsme si tolik kritiky vysloužil. Myslím si, že jsem měl jeden horší zápas se Švédy. Jinak jsem se cítil poměrně slušně," uvedl čtyřiatřicetiletý brankář.

Čeští hokejisté se vrátili do Prahy den a půl po vyřazení a smutek z
porážky je stále neopustil. "Pořád to bolí. Je to nepříjemné, hlavně když jsme ten poslední zápas měli vyhrát. Byl to asi náš nejlepší zápas na turnaji a takový gól, jako jsem dostal ten druhý, jsem snad ještě nikdy nedostal. Strašně nás poškodil rozhodčí," zlobil se brankáře. Vyrovnávací brance Marcuse Nilsona v 57. minutě předcházel atak Rickarda Wallina na Hniličku, který upadl a poté nestihl včas zareagovat na švédskou střelu. "Byl to evidentní faul, hráč do mě najel a rozhodčí, který stál vedle toho, řekl, že to pískat nebude. Ten Švéd přijel zpoza branky a loktem mě posadil na zem. Neviděl jsem ho, takže jsem to ani nemohl ustát. Ten gól jim dal šanci vyhrát v prodloužení," řekl účastník devíti světových
šampionátů.

Češi navíc v závěru zápasu reklamovali, a oprávněně, že soupeř hrál v šesti. "Patrik (Eliáš) je na to upozorňoval a oni mu řekli, že teď už nic pískat nebudou. To přece nejde. Udělali dvě obrovské hrubky v posledních pěti minutách a hodně nás poškodili. Švédi vyhráli hlavně s pomocí rozhodčích," zdůraznil Hnilička.

Hnilička zůstal dlouho na ledě a nemohl uvěřit, že turnaj pro mužstvo skončil. "Nechtěl jsem věřit, že jsme ten zápas prohráli. V zápase jsem se cítil výborně a měl jsem pocit, že to vyhrajeme. Člověk má takové vnitřní tušení. Věřil jsem na sto procent, že to dotáhneme do vítězného konce," uvedl odchovanec kladenského hokeje, který po utkání nemluvil s novináři. "Asi dvě a půl hodiny jsem byl na dopingu," vysvětlil Hnilička důvod, proč se o své pocity podělil až dnes.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!