Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kouč Rulík s kompletním týmem pokračují u české hokejové reprezentace

Oslavy zisku titulu mistrů světa v ledním hokeji na Staroměstském náměstí v Praze. Trenér Radim Rulík. (27. května 2024) foto: Anna Boháčová, MAFRA

Po famózní oslavě už to byla formalita, i ta však potřebuje oficiální potvrzení. Hlavní kouč Radim Rulík bude na střídačce hokejové reprezentace, kterou dovedl po 14 letech k titulu mistrů světa, pokračovat v příští sezoně se stávajícím realizačním týmem. Potvrdil to výkonný výbor svazu. Český hokej o tom informoval v tiskové zprávě.
  19:18

Brzy devětapadesátiletý Rulík převzal národní tým před necelým rokem po odvolání finského trenéra Kariho Jalonena a podepsal dvouletou smlouvu s opcí.

U mužstva s ním zůstávají v rolích asistentů Marek Židlický, Tomáš Plekanec a Jiří Kalous i trenér brankářů Ondřej Pavelec. Na pozici generálního manažera bude pokračovat Petr Nedvěd.

Kalous pokračuje i přesto, že se před pár dny stal sportovním ředitelem extraligových Karlových Varů. „Věřil jsem, že by to neměl být žádný problém směrem k jeho práci pro národní tým,“ řekl k tomu Rulík serveru sport.cz.

Rulíkovi se podařilo dovést reprezentaci ke zlatu hned při své premiéře na MS v roli hlavního trenéra A-týmu. Na cestě za triumfem na domácím šampionátu v Praze a Ostravě mužstvo ani v jednom z deseti utkání neprohrálo v základní hrací době. V play off zdolali čeští hokejisté postupně USA (1:0), Švédsko (7:3) a Švýcarsko (2:0).

Výkonný výbor schválil rovněž podobu realizačního týmu juniorské reprezentace, která bude na přelomu roku v Ottawě obhajovat bronzové medaile. Hlavním trenérem české dvacítky bude nadále Patrik Augusta, jenž má dál být k dispozici i jako skaut A-týmu. V této roli pracoval i během MS společně s trenérem pražské Sparty Pavlem Grossem.

V pozici asistenta trenéra bude pokračovat Robert Reichel, druhého asistenta Pavla Trnku však nahradí bývalý vynikající obránce Ladislav Šmíd. Trenérem brankářů zůstává Martin Láska, který bude spolupracovat s Pavelcem. Manažerem zůstává Otakar Černý.

Finále MS v hokeji Švýcarsko - Česko. Na snímku trenéři Radim Rulík a Tomáš Plekanec. (26. května 2024)

Hlavním trenérem reprezentace do 18 let bude dál David Čermák společně s asistentem Jaroslavem Nedvědem. Roli asistenta trenéra bude u osmnáctky nově zastávat Radek Bělohlav. Na pozici trenéra brankářů budou alternovat Lukáš Mensator s Michalem Neuvirthem.

Nového hlavního trenéra má česká sedmnáctka, kterou povede František Ptáček s asistenty Milanem Plodkem a Richardem Žemličkou. Hlavní kouč se mění i u reprezentace do 16 let, kde povede trenérský štáb Marek Melenovský. K ruce bude mít asistenty Libora Procházku s Tomášem Andrýsem.

Hlavní trenérkou ženské reprezentace bude i nadále Kanaďanka Carla MacLeodová, v pozici generální manažerky pokračuje Tereza Sadilová.

Autor: