Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Češi vyzráli na Rusko i podruhé, drama rozhodl v závěru Svačina

Sport

  15:23aktualizováno  16:20
PRAHA - Už je to zase o něco veselejší. Čeští hokejisté podruhé za sebou porazili na domácím ledě Rusko, v pražské O2 areně svěřenci Vladimíra Růžičky přetlačili mladý ruský výběr 4:3. Dvěma góly se na výhře podílel sparťanský útočník Michal Vondrka.

Situace při druhé inkasované brance Česka (zleva) Martin Ševc, Alexander Salák, Dmitrij Kugryšev z Ruska, Petr Koukal a Michal Kempný. foto: ČTK

Takhle nějak by to mohlo vypadat na začátku května. Jasně mo Vladimír Růžička drá obloha, slunce svítí a do libeňské moderní arény proudí davy lidí. Na tribunách je jen pár volných míst, v útrobách se tvoří frotny- je vyprodáno. Češi v roce 2015 žijí hokejem a už se těší na start mistrovství světa v Praze a Ostravě.

Únorový dvojzápas proti Rusku fanoušky potěšil. Po výhře 3:0 v Karlových Varech přidali Češi druhé vítězství nad houževnatým soupeřem z Ruska. Domácí tentokrát dvakrát ztratili vedení, ale vítěznou branku vstřelil z trestného střílení Vladimír Svačina.

Očima Vladimíra Růžičky

„První třetinu jsme odehráli velice slušně, ale bohužel jsme dostali dva góly a soupeř vyrovnal. Při prvním gólu se to tam nějak odrazilo, při druhém jsme udělali chybu. Pak byl zápas hodně vyrovnaný, Rusové nás kolikrát přehrávali rychlostí a bylo důležité, že se nám povedlo se zase dostat do vedení. Soupeř dal na 3:3 po naší chybě v obranném pásmu. Podařilo se nám je zatlačit, dali jsme hned tyčku a z dalšího útoku se další lajna dostala do velké šance a bylo z toho trestné střílení, které jsme proměnili.“

Trenér Růžička trochu změnil sestavu - v prvním útoku vedle Ručinského a Sobotky nastoupil Milan Gulaš místo mladíka Simona. Vynucenou změnou bylo nasazení obránce Adama Poláška, který nahradil omluveného Ondřeje Němce.

V úvodní šanci se ocitl veterán Ručinský, jehož střelu zaclonil Sobotka, puk však mířil těsně mimo. V čase 7:48 už diváci křičeli radostí. Vondrka sebral kotouč na levé straně, nabruslil do pásma a střelou nad rameno překonal ruského brankáře.

Za dvě minuty a čtyři sekundy Češi zvýšili, když se zblízka prosadil Tomáš Zohorna.

Ale Rusové bleskově snížili. Za půl minuty se po nahození puk odrazil od jednoho z hráčů před gólmanem Salák. Gól potvrdil videorozhodčí, jako autor branky byl označen Anton Slepyšev.

A za další minutu hosté srovnali poté, co Anton Lazarev dostal od Loktionova puk do jízdy a bekhendem mezi betony prostřelil Saláka.

Ve druhé třetině nejprve český brankář zlikvidoval dobré možnosti Rusů a pak se znovu trefil Vondrka. Po krásné dlouhé přihrávce od obránce Ševce jel sám na brankáře a rychlou střelou zápěstím mu nedal šanci zasáhnout. Vondrkova reprezentační bilance - dva zápasy, tři góly. A všechny tři se hodně podobaly.

Pak se na ledě opět zajiskřilo, nevyřízené účty z utkání ve Varech měl kapitán Radek Smoleňák i obránce Rostislav Klesla, kteří se do Rusů pustili po mírném ataku na Ručinského.

V závěru druhé části měl domácí tým ještě velký tlak, ale těsně vedle vypálil Vondrka a po Krejčíkově střele se po závaru v brankovišti nikdo z Čechů neprosadil.

Anton Lazarev z Ruska a Martin Ševc z Česka.
Situace při druhé inkasované brance Česka (zleva) Martin Ševc, Alexander Salák,...
Autor druhého gólu Ruska Anton Lazarev se raduje se spoluhráčem Nikitou...
Michal Vondrka z ČR střílí gól Alexandru Šaryčenkovovi z Ruska.

Ve třetí třetině se povedlo Rusům po hezké kombinaci vyrovnat. Střelou bez přípravy zakončoval volný Andrej Popov. Z hlediště se ozývali rovněž ruští příznivci: „Šajbu! Šajbu!“

Rusové měli převahu, ale české mužstvo opět podržel Salák. Rozhodující moment přišel v 56. minutě, kdy byl do sóla dlouhým pasem poslán Svačina, při zakončení ho ruský hráč fauloval a rozhodčí nařídil trestné střílení.

Vítkovický útočník jej proměnil s chladnou hlavou. Najel si z levé strany a když to vypadalo, že se dostal mimo střeleckou pozici, klečícího gólmana Šaryčenkova přehodil.

O2 arenou obíhala mexická vlna. Nadšené publikum skákalo.

Češi v závěru přežili i Svačinovo vyloučení. V seriálu Euro Hockey Tour tak mají na kontě druhou výhru a částečně napravili dojem z úvodních „nulových“ turnajů sezony. Příprava na domácí šampionát pokračuje v dubnu. Do startu turnaje bude zbývat měsíc.

Česko - Rusko 4:3 (2:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Vondrka (T. Zohorna, Koukal), 10. T. Zohorna (Roman, Zaťovič), 30. Vondrka (Ševc, Kempný), 56. Svačina z trest. střílení - 11. Slepyšev (Grigorjev), 12. Lazarev (Loktionov), 46. Andrej Popov (Alexander Popov, Glinkin). Rozhodčí: Björk, Sjöqvist (oba Švéd.) - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 16.452.

ČR: Salák - Nakládal, Klesla, Krejčík, Čáslava, Polášek, Kolář, Ševc, Kempný - Gulaš, Sobotka, Ručinský - Simon, Novotný, Smoleňák - Svačina, Roman, Zaťovič - T. Zohorna, Koukal, Vondrka. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Rusko: Šaryčenkov - Višněvskij, Kiselevič, Ožiganov, Jakovlev, Grigorjev, Gavrikov, Barancev, Koledov - Andrej Popov, Alexander Popov, Glinkin - Slepyšev, Andronov, Kugryšev - Sošnikov, Loktionov, Lazarev - Timkin, Tkačev, Kraskovskij. Trenér: Oleg Znarok.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!