Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

SOUHRN: Lotyšsko porazilo dalšího favorita, Finsko udolalo domácí tým

Sport

  18:00
MINSK - Byl to dramatický duel plný zvratů se strhujícím závěrem. A na konci je další senzační výsledek na hokejovém mistrovství světa v Minsku. Lotyši přemohli tým USA 6:5 a po výhře nad Finskem mají ve skupině B na svědomí další překvapení šampionátu. Ve skupině A Kanada porazila Dánsko 6:1. Finové naopak zabrali těsnou výhrou nad domácím Běloruskem.

Momentka ze zápasu Lotyšska s USA foto: ČTK

Američané dokázali v průběhu utkání třikrát vyrovnat, ale v závěru už dvougólovou ztrátu nedohnali. Při power play pouze snížili a velký tlak v posledních sekundách k brance nepomohl.

Lotyšsko je tak nečekaně na druhém místě tabulky za suverénním Ruskem a má blízko do čtvrtfinále.

Finové se vrátili do hry o čtvrtfinále

Oba finské góly vstřelil útočník Petri Kontiola, druhý dal až do prázdné branky. Hvězdou zápasu byl brankář Pekka Rinne, který v závěru pochytal několik velkých šancí Bělorusů.

Domácí hnalo dopředu nadšené publikum v Minsk Areně včetně prezidenta Alexandra Lukašenka. Utkání sledovalo 14 447 diváků, což je nejvyšší návštěva turnaje.

Finové se po špatném startu dostali zpět do hry o postup do čtvrtfinále. Ve vyrovnané skupině B jsou se šesti body na třetím místě o skóre před USA a právě Běloruskem.

Skupina B

  • USA - Lotyšsko 5:6 (1:2, 2:1, 2:3)
    Branky a nahrávky: 17. Smith (Gardiner), 29. Nelson (Jones), 31. Johnson (Smith, Trouba), 54. J. Hayes (Jones), 59. Nelson (Gaudreau, Jones) - 16. Meija (Berzinš), 19. M. Redlihs (Keninš, Daugavinš), 29. Niživijs (Vasiljevs), 52. Daugavinš (J. Redlihs), 55. Girgensons (Meija), 58. Vasiljevs (Cipulis). Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Leermakers (Niz.), Valach (SR). Vyloučení: 5:8, navíc Dekeyser (USA) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 11.814.

Finsko - Bělorusko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Kontiola (Mäntylä, Rinne), 60. Kontiola (Lehterä, Jokinen). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Kaval (USA) - Dahmen (Švéd.), Lederer (ČR). Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 14.447.

Kanada zlomila odpor Dánska

Hokejisté Kanady si další zaváhání na mistrovství světa v Minsku nedovolili, Dánsko porazili hladce 6:1. Hattrickem se na vítězství podílel útočník Cody Hodgson. Kanaďané jsou na prvním místě tabulky skupiny A, příštím soupeřem Dánskou bude v sobotu český tým.

Podle výsledku to vypadá, že Češi budou mít s papírově slabším soupeřem snadnou práci. Ale nenechte se zmást, Kanaďané dali čtyři góly až ve třetí třetině. Do té doby se houževnatí Dánové drželi.

Obhájci zlata otočili zápas s Francií

Švédové vyhráli i své čtvrté utkání na mistrovství světa v Minsku, když porazili Francii těsně 2:1. Obhájci titulu sice odehráli s překvapením turnaje bezgólovou první třetinu, ale nakonec přetlačili soupeře díky dvěma slepených gólům během 17 vteřin ve druhé části. Švédové vedou základní skupinu A, v níž je český tým třetí.

Skupina A

  • Kanada - Dánsko 6:1 (1:1, 1:0, 4:0)
    Branky a nahrávky: 6. Hodgson (Kadri, Ellis), 26. Hodgson, 42. Read (Turris, Chimera), 44. Read (Turris, Myers), 49. Huberdeau (Rielly, Ellis), 51. Hodgson (Garrison, Kadri) - 10. N. Jensen (Madsen, Staal). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Šindler (ČR) - Puolakka (Fin.), Raming (Rus.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0.

Švédsko - Francie 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 36. J. Lundqvist (Rasmussen, Klasen), 36. Möller (Andersén, Lindström) - 45. S. da Costa. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Rantala (Fin.) - Carnathan (USA), Hull (Kan.). Vyloučení: 4:5, navíc Roussel (Francie) 10 min. Bez využití. Diváci: 7045.

Tabulky a výsledky sledujte ve speciálu k MS ZDE.

Autoři:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...