Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Další hvězdy do Minsku? Chára je zraněný, Rusko vyhlíží Malkina

Sport

  15:05
Dění v zámoří ovlivňuje také události v Bělorusku. Na hokejové mistrovství světa by mohli dorazit další kvalitní hráči z NHL. Trenér Vladimír Vůjtek projevil zájem o slovenského obránce Zdena Cháru z Bostonu, který je však zraněný. Rusko možná posílí útočník Jevgenij Malkin z Pittsburghu.

Kapitán Bostonu Zdeno Chára foto: ČTK/AP

Výsledek nočního sedmého zápasu 2. kola Stanley Cupu mezi Bostonem a Motrealem sledoval také kouč české reprezentace Vladimír Růžička. Původně počítal s Tomášem Plekancem, jenže ten postoupil, tak chce Růžička vyřešit případnou účast Davida Krejčího. (VÍCE ZDE)

Vůjtek se chystá oslovit Krejčího spoluhráče Zdena Cháru. Start Andreje Meszároše vyloučil jeho agent kvůli vyjednávání o nové smlouvě. "Se Zdenem jsme dlouho nemluvili, ale naposledy projevil chuť reprezentovat," řekl Vůjtek slovenským médiím po čtvrtečním tréninku. "Nevíme, v jakém je zdravotním stavu, jak se cítí. Po rozhovoru s ním budeme moudřejší."

ČTĚTE VÍCE

Moudřejší, ale smutnější. Chára se totiž vedení slovenské reprezentace omluvil kvůli zlomenému prstu na ruce. "Zdeno se zranil ve čtvrtém zápase série na ledě Montrealu, utrpěl otevřenou zlomeninu prstu na ruce. Teď mu hrozila infekce a v pátek ho čeká další chirurgický zákrok. Američtí lékaři mu nedoporučili startovat na šampionátu," uvedl na svazovém webu generální manažer národního týmu Otto Sýkora.

Pikantní je, že by se Chára sešel v týmu s Miroslavem Šatanem. Bylo by to poprvé od chvíle, kdy se obě legendy znesvářily. Chára totiž v listopadu 2012, kdy hrál za pražského Lva, Šatana v utkání se Slovanem Bratislava tvrdě atakoval.

Loni to Chára (vlevo) s Krejčím v dresu Bostonu dotáhli až do finále.

Šatan dlouho nehrál a pak obvinil bývalého parťáka, že po jeho zákroku mohl ochrnout. A přestal komunikovat. Vůjtek nezval legendárního útočníka na olympijské hry do Soči právě kvůli sporům s Chárou.

"Nebudu tohle téma otevírat, je to minulost. Nedívám se na to, co bylo. Hledím do budoucnosti a na tento turnaj," řekl Vůjtek nyní v Minsku. Smířlivě se postavil k celé situaci i samotný Šatan. "Určitě by to naší obraně pomohlo. Je to zkušený a kvalitní bek," uvedl slovenský útočník.

Chára se Šatanem reprezentovali společně na mistrovství světa 2012 v Helsinkách, kde Slováci získali senzační stříbrné medaile. Teď se zdá, že to byl jejich poslední turnaj, Šatan se chystá po letošním mistrovství světa ve 39 letech ukončit kariéru.

Malkin: Jsem unavený

Už po středením utkání s Kazachstánem poslalo vedení ruského týmu do Pittsburghu žádost o uvolnění Malkina. "Dej Bůh, aby Žeňa přijel. Je to jeden z nejlepších hráčů na světě, pomůže nám," říkal kapitán Alexandr Ovečkin ruským žurnalistům po snadné výhře 7:2. "Hlavní je, aby měl touhu přijet."

A to může být problém. Pittsburgh sice souhlasil a pokud Malkin projde zdravotní prohlídkou, Rusko na mistrovství světa v Minsku posílí. Jenže 27letý útočník je po náročné sezoně unavený. "Byla to velmi těžké sezona, hrál jsem víc než sto zápasů. Jsem unavený a zdrcený," řekl Malkin serveru sovsport.ru po porážce s Rangers v rozhodujícím sedmém duelu. "Mám teď v hlavě jedinou myšlenku - odpočinout si."

Další pochybnosti mezi ruskými fanoušky i odborníky vyvolává spojení dvou superstar, zvlášť když se Rusům v současném složení daří. V Minsku ještě jako jediní neztratili ani bod.

Ovečkin s Malkinem se sice společně podepsali pod zmiňovaný zlatý šampionát před dvěma lety, ale třeba v roce 2010 je zastavil český tým pod Růžičkovým vedením.

A pak jsou tady ještě čerstvé vzpomínky na krach v Soči. Kouč Oleg Znaroks každopádně označil za nesmysl, že by tito dva nemohli hrát spolu. Během dne by se měl kouč Rusů dozvědět, jak to s jeho plány dopadlo.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...