Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté porazili ve Varech Švédsko 5:2, k prvenství jim chybí bod

Sport

  19:33aktualizováno  19:40
KARLOVY VARY - Čeští reprezentanti dnes porazili na Českých hokejových hrách v Karlových Varech Švédsko 5:2.

Česká hokejová radost. foto: ČTK

 První vítězství na jednom z turnajů Euro Hockey Tour od úspěchu v Moskvě v prosinci 2002 oslaví, pokud neprohrají v základní hrací době s Ruskem. Švédy svěřenci kouče Vladimíra Růžičky přehráli díky třem vstřeleným gólům v druhé třetině.

Česká republika - Švédsko 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)

 Branky a nahrávky: 6. Melichar (Kumstát), 33. Bednář (Červenka, Rolinek), 34. Hudler, 40. Vašíček (Hubáček), 60. Kumstát - 18. Harju (Zackrisson, Jonsson), 42. Omark (D. Tjärnqvist).
Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Bláha, Pešek (oba ČR). Vyloučení: 8:8, navíc Bednář (ČR) 10 min. Využití: 2:1.
Diváci: 5295.

Češi nastoupili oproti čtvrtečnímu zápasu s Finskem (2:0) v brance se Štěpánkem, který nahradil Mensatora, a začali aktivně. První formace zatlačila výběr Tří korunek, ale Holmqvistovu branku obléhala bez úspěchu.

Ve třetí minutě pak těšně minul Čutta a za Švédy zahrozil vzápětí poprvé také obránce Lindgren. V šesté minutě se už ale radovali Růžičkovi svěřenci, když se Kumstátovo nahození odrazilo na levý kruh pro vhazování, odkud Melichar prostřelil rozhozeného švédského gólman. Českobudějovický bek tak ve své třináctém reprezentačním startu oslavil premiérovou trefu.

Holmqvista vzápětí prověřil ještě Novotný, při Weinhandlově vyloučení Švédové odolali. Češi mohli zvýšit ve vlastním oslabení při Klepišově pobytu na trestné lavici, když Bednář uvolnil Červenku, který ale sám před gólmanem Frölundy nedotáhl do úspěšného konce blafák. Na druhé straně Štěpánka už po skončení přesilovky nepřekonali Aslund a Mathias Tjärnqvist.

V 18. minutě ale při Bednářově vyloučení zužitkoval přesilovku Harju a vyrovnal.

V úvodu druhé části se hra přelévala ze strany na stranu a v 26. minutě málem vrátil české reprezentaci vedení Hubáček. Uvolnil se vlevo u mantinelu, prostřelil Holmqvista mezi betony, ale puk se zastavil na čáře, což potvrdil i videorozhodčí. V 28. minutě zatrnulo domácím, když se puk odrazil nečekaně do protipohybu Štěpánka, ale v brance neskončil. Vzápětí vítkovický gólman zmařil Martenssonovu šanci.

Další minuty patřily Růžičkovu týmu. Hubáček a Klepiš ještě neuspěli, Švédové odolali i při Jonssonově trestu, ale v 33. minutě Červenka křížně ideálně uvolnil Bednáře, který po předchozím dlouhém odpočinku na trestné lavici zamířil přesně do okrytého místa v brance.

Za 65 vteřin už to bylo 3:1. Při Weinhandlově vyloučení se zleva protáhl před branku Hudler a bekhendem zasunul puk za Holmqvistova záda. A 44 vteřin před koncem druhého dějství v další přesilovce trefil ze vzduchu puk do okryté branky Vašíček a videorozhodčí potvrdil vedení 4:1.

Švédové se ale nevzdali. Hned po 94 vteřinách závěrečné části se prosadil ve své druhé příležitosti během svého střídání Omark, jehož našel před brankou Daniel Tjärnqvist. Nápor Gustafssonova týmu přerušilo Perssonovo vyloučení, ale pak měl Štěpánek plné ruce práce. Češi se ubránili i při dvou oslabeních a výhru si pohlídali. V 58. minutě mohl zvýraznit výsledek po brejku Klepiš. Povedlo se to však až 57 vteřin před koncem při power play do prázdné branky Kumstátovi.

Autor: