Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté si stěžovali na led

Sport

  10:53
KANADA - Jen těsnou výhru nad Francií přinesla pondělní generálka českých hokejistů na mistrovství světa v Kanadě. Podmínky v Trois Rivieres nebyly podle hráčů úplně ideální, stěžovali si především na kvalitu ledu, ale brali zápas s nováčkem mistrovství světa jako poučný.

Česká hokejová reprezentace. foto: ČTK


"Malé hřiště, hrozné vedro, ale splnilo to asi svůj účel. Ukázalo se, že nemůžeme podcenit žádného soupeře. Ten první zápas s Dány bude asi podobný," řekl novinářům po utkání útočník Radim Vrbata, který se podílel na výhře 5:3 gólem a dvěma asistencemi. "Led nebyl nic moc, ale kdo ví, jak to bude v Québeku. Musíme se na to připravit."


Podle forvarda Phoenixu bylo v utkání i cítit, že někteří hráči bojují o
místo na šampionátu. "Asi tam ta hrozba byla znát. Ale děláme hrozné a zbytečné chyby vzadu. Místo abychom to z obranného pásma vyhodili ven, tak zkoušíme dělat nějaké kličky. A na tomhle malém hřišti to nejde. Musí se to dostat ven a hrát v jejich pásmu. Je možné, že jsme to třeba podcenili, ale doufám, že s Ruskem takové věci zkoušet nebudeme," navázal Vrbata.


Pochvaloval si ale spolupráci v útoku s klubovým spoluhráčem Martinem Hanzalem a Tomášem Fleischmannem, který je při svém reprezentační debutu skvěle doplnil. "Sedli jsme si. Vím, jaký je Tomáš hráč, a nepřekvapilo mě, že hrál tak dobře. Dali jsme si puky v útočném pásmu, nějaké akce tam byly. Mohli bychom si rozumět," řekl Vrbata. Fleischmann si už ve 14. minutě svého debutu mohl schovat na památku cenný puk, protože vyrovnal v přesilové hře na 1:1. "Je důležité, že jsme vyhráli, a gól byl jen taková třešinka na dortu. Jsem za něj rád," prohlásil útočník Washingtonu, který chtěl v boji o pevné místo v sestavě pro šampionát zaujmout. "Snažil jsem se bruslit, bojovat o puk a prosadit se. Docela to proti Francii šlo, bude to těžší proti lepším týmům."


Do nominačního boje prý šel s naprosto čistou hlavou. "Profesionální hokejista by se neměl znervózňovat. Bojoval jsem už o hodně míst a tohle není první ani poslední. Udělal jsme pro to všechno," měl dobrý pocit Fleischmann, který patřil k nejnebezpečnějším hráčům českého týmu. Proti Francouzům ale prý nebylo lehké se prosadit. "Oni hodně dobře bruslí, jsou nepříjemní s hokejkou a sekají. Byl špatný led a puk skákal. Navíc tu bylo strašně malé hřiště v rohu."


Dvěma góly přispěl k vítězství obránce Filip Kuba, který si také stěžoval na špatný led. "Tak od desáté minuty se nedalo s pukem moc tvořit, na konci už to bylo špatné. Navíc od začátku Francouzi stáli vzadu a bránili modrou čáru, což je na užším kluzišti hra pro takový mančaft jako jsou oni," dodal zadák Tampy Bay.

Autor: