Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jágr: Zatím jsem se nerozhodl

Sport

  19:03
PRAHA - Český hokejový útočník Jaromír Jágr stále není rozhodnutý, kde bude v nadcházející sezoně působit. Svého kapitána by rádi udrželi v New Yorku Rangers, lukrativní nabídku mu chce předložit ruský Omsk a šestatřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii NHL stále přemýšlí, kam povedou jeho kroky.

O Jágra je zájem. foto: ČTK

Pokud se rychle nedomluví na kontraktu a stane se 1. července nechráněným volným hráčem, bude prý zvažovat i nabídky z jiných klubů NHL. 
  

"Byl bych rád, abych měl už jasno. Je to všechno složitější, ale opravdu nevím. Jeden den to vypadá, že budu hrát v Evropě, jeden den zase, že v NHL," řekl Jágr na dnešní tiskové konferenci v Prostějově. Jasněji by prý mohlo být až v červenci. "Ještě nikdy jsem volný hráč nebyl, takže proč si nevyslechnout ostatní nabídky," doplnil.

S generálním manažerem Rangers Glenem Satherem se osobně nesetkal a jednání v zámoří nechal na svém agentovi Patu Brissonovi. V příštích dnech ale Jágr plánuje návrat do New Yorku. Generální manažer Omsku Anatolij Bardin nyní pobývá v Karlových Varech, Jágr se podle svých slov s ním sice nesetkal, ale jednání přes agenta probíhají.

Jágrovi skončí 30. června sedmiletá smlouva uzavřená ještě ve Washingtonu původně na 11 milionů dolarů ročně. Po výluce v NHL v roce 2004/05 klesl příjem české hvězdy podle nové kolektivní smlouvy mezi NHL a hráčské asociace NHLPA na 8,36 milionu dolarů. Rangers, kteří jeho kontrakt převzali od Capitals, z něj platili jen 4,94 milionu dolarů, zbytek pokrýval stále tým z hlavního města Spojených států amerických.

Roční opce nevstoupila v platnost, protože olympijský vítěz z Nagana, mistr světa z Vídně z roku 2005 a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Pittsburghem nenaplnil několik potřebných výkonnostních podmínek.

Finančně se nedají nabídky srovnávat, i když sám Jágr výši částek z Ruska zpochybňuje. "Zajímalo by mě, kde to berou," okomentoval zprávu deníku The New York Post, podle jehož zdrojů mu prý Omsk nabízí 35 milionů dolarů čistého na tři roky.

Rangers jsou omezeni platovým stropem v NHL. Podle zámořských médií by při touze získat na trhu volných hráčů Švéda Matse Sundina mohli oběma nabídnout po pěti milionech hrubého plus zajímavé bonusy díky tomu, že jde o hráče starší 35 let. "Některé částky jsou nadhodnocené, jiné podhodnocené," prohlásil Jágr.

Autor: