Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kdo pojede na olympiádu? O nominaci si řekli i zkušení navrátilci

Sport

  6:00
PRAHA - Trenéru hokejové reprezentace Josefu Jandačovi zbývají poslední týdny přemýšlení o nominaci na olympijské hry v Pchjongčchangu. Do 15. ledna musí mít jasno.

Ze tří zápasů ztratili Češi jediný bod foto: MAFRA - Michal ŠulaČTK

Generálka je za námi. Tedy alespoň ta turnajová. Než padne na led puk v prvním zápase olympijského turnaje v Pchjongčchangu, čeká český výběr už jen zahřívací utkání s Finskem v korejském Soulu.

Trenér Josef Jandač ví, že do té doby už si další nové tváře nevyzkouší. K dispozici tak má mix hráčů prověřených nedávnými turnaji, jistých stálic z minulosti i několika riskantních adeptů. Po kterých dílech skládačky nakonec sáhne?

Olympijská nominace:

Seznam 25 hráčů (3 brankáři + 22 do pole) musí být zveřejněn do 15. ledna. Olympiáda začíná 9. února, 11. února čeká Jandačův výběr jediná příprava s Finy v Soulu, do turnaje Češi vstoupí 15. února proti Jižní Koreji.

Nominace hrstky velezkušených jmen na Channel One Cup zprvu vzbudila mezi fanoušky rozpaky. Budou stačit? Kdo moskevský turnaj sledoval, musel uznat, že spojení starších plejerů s jejich mladšími nástupci zafungovalo. „Olympiáda není mistrovství světa, nečeká nás tolik šibeničních zápasů. Zkušené borce potřebujeme,“ vyzdvihl veterány po třech výhrách na turnaji kouč Jandač.

Zejména kapitán Martin Erat platil za vzorného vůdce, z Čechů byl na ruském podniku, kde tým ztratil jediný bod, nejproduktivnější (2+3). Jeho zkušenosti pomohou zkrotit mladší spoluhráče, které může dostat pod tlak ošemetný systém turnaje. Zápasů pod pěti kruhy sice není tolik, o to více však rozhodují detaily.

Úspěšný výběr z moskevského podniku byl podle Jandačových slov velice podobný tomu, který se v únoru vypraví do Asie. Změny přesto budou, přičemž jedním z největších otazníků je start Romana Červenky. Zkušený útočník sice v Moskvě chyběl, na světových šampionátech ovšem pravidelně boduje a společně s Michalem Birnerem, dalším kandidátem na povolání, tlačí švýcarský Fribourg na postupové příčky.

Na vážkách bude Jandač rovněž ohledně pozvánky pro Robina Hanzla. Zranění nedovolilo forvardovi Nižněkamsku start v žádném z přípravných turnajů, stejně jako Červenkovi. Přesto jsou oba žhavými adepty kvůli slabině národního týmu na pozici centra. Podle hlavního trenéra je nevýhodou drobných šikulů Petrů Koukala a Holíka nebo Tomáše Mertla jejich křehkost, s níž je těžší se prosadit proti těžkotonážním bekům. I když vyložených hromotluků v dnešním hokeji ubývá.

Reprezentační prokletí konečně zlomil v lize tradičně produktivní Martin Růžička, když hattrickem otočil utkání proti Finsku. Bude mu to však stačit na to, aby Jandače přesvědčil?

Trenér Jandač.
Český gólman Dominik Furch.

Co do defenzivy v nominaci tolik okének není. Z Jandačova tónu je jasné, že zkušenosti jsou pro něj výhodou. Ondřeje Němce po posledním turnaji spoluhráči zaslouženě vychvalovali, za rozjetou Kometu navíc odehraje přes 20 minut za zápas. Komplikovanější pozici má Zbyněk Michálek, který přišel v rozehrané sezoně do Sparty a v trápícím se celku zatím čeká na probuzení.

Kdo olympijskou obranu vyztuží určitě, jsou Jan Kolář, Tomáš Kundrátek, Michal Jordán a Jakub Nakládal. S ohledem na rozdílnou výkonnost je spojuje důležitý aspekt: zkušenosti z mezinárodní scény.

A v brankovišti? Tam je prakticky vše dané. Stabilní dvojice Dominik Furch – Pavel Francouz si může před každým zápasem střihnout o to, kdo nastoupí. Symbolickou roli trojky by měl zastávat vítkovický Patrik Bartošák, jehož statistiky patří ke špičce extraligy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!