Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kouč: Jen přikyvuje a směje se. Přesto Hertl udělal v San Jose dojem

Sport

  15:47
SAN JOSE/PRAHA - Největší český hokejový talent Tomáš Hertl udělal v San Jose dojem. Dvěma trefami v zápase s Vancouverem se dost možná vyhnul odsunu na farmu a naopak si zajistil místo v sestavě pro začátek sezony NHL.

Hokejisté San Jose Sharks, zleva Brent Burns, Scott Hannan, Tomáš Hertl a Joe Thornton foto: ČTK

Když po úterním zápase San Jose - Vancouver dostal domácí kouč Todd McLellan otázku, zda se mu líbil výkon Tomáše Hertla, odpověděl pouze: "Ano." Delší rozbor tentokrát snad ani nebyl potřeba. Český nováček ve slušně zaplněné aréně přezdívané "Žraločí nádrž" odmítl odsun na farmu, s nímž ještě v červnu po podpisu smlouvy počítal. Dvěma góly (prvním a posledním) orámoval vítězství Sharks 5:0. Na ledě strávil 16 minut a 48 vteřin čistého času.

Napočítali mu tři střely na branku, dva hity, jeden vybojovaný a dva ztracené puky. Drží se v úderném útoku s kapitánem Joem Thorntonem a Brentem Burnsem. Na minutu dostal příležitost i při přesilovce.  Ve třech přípravných utkáních posbíral čtyři body (3+1), dvakrát ho vyhlásili první hvězdou večera. Po zranění zkušeného forvarda Raffiho Torrese tak ještě nakynula jeho šance na udržení se na soupisce pro NHL.  "Jestli si myslím, že Tomáš může v téhle lize hrát? Ano, ale zatím nastupoval jen proti směsici kluků z AHL a NHL," řekl trenér McLellan pro web deníku Mercury News ještě před partií s Vancouverem.

Pověst si vyleštil na letním rozvojovém kempu Sharks

"Až proti Canucks se ukáže, jestli obstojí proti Keslerovi, bratrům Sedinovým nebo Hamhuisovi." Zápas přinejmenším naznačil, že Hertl ani v soubojích s protřelými veterány nepropadá. Pravda, Vancouver nepostavil svou brankářskou jedničku Luonga, nýbrž náhradníka Lacka. A Hertlovy trefy se asi neobjeví v přehlídkách nejkrásnějších akcí. Možná se však k němu v důležitou chvíli přiklonilo štěstí, jež mu v minulé sezoně nepřálo v národním mužstvu juniorů ani dospělých.

Tomáš Hertl na draftu NHL. Vybralo si ho San Jose.

V úterý devatenáctiletému mladíkovi nejprve připsali gól po nepatrné teči Hannanova nahození. Poté zaskočil Lacka švihem z pravého kruhu. "Líbí se mi, jak se tlačí k brankovišti, jak se nebojí," chválil jej Thornton, jeden z nejlepších nahrávačů v lize, v rozhovoru pro Mercury News. "Výborně střílí a na svou postavu velmi dobře bruslí. Zatím si teprve zvyká na užší hřiště, takže se podle mě bude ještě zlepšovat."  Hertl, jehož si San Jose vybralo loni v 1. kole draftu, opustil na jaře Slavii. Byl smířený i s "variantou farma".

Pověst si vyleštil na letním rozvojovém kempu Sharks. I proto, že by se těžko prosazoval v nabité konkurenci mezi centry, jej v mužstvu přesunuli na pravé křídlo. A rovnou k Thorntonovi. Ti dva si zatím moc nepokecají.  "Mluvíme na něj, ale nevíme, jestli nám rozumí," tvrdí Thornton. "Jen přikyvuje a směje se. A tak na něj s Burnsiem budeme mluvit dál, aby se naše lajna zlepšovala."  V anglické konverzaci Hertl neválí. Jenže teď je pro něj důležitější, že vyniká na ledě. Nová sezona NHL startuje v úterý.

Autor: