Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Liberec obrat nedopustil, sedmé semifinále na Spartě vyhrál 2:1. Postupuje i Třinec

Adam Najman (vzadu) se raduje z druhého gólu Liberce. foto: ČTK

Aktualizováno
Praha - Hokejisté Liberce zvítězili v rozhodujícím sedmém semifinále play off extraligy na ledě Sparty 2:1 a zahrají si sérii o titul počtvrté z posledních pěti dohraných sezon. Ve finále vyzvou od neděle Třinec. Pražané jako vítěz základní části získali bronz, což je pro ně první medaile od stříbra v roce 2016. Na triumf Sparta nadále čeká od sezony 2006/07.
  19:18aktualizováno  21:56

Bílí Tygři vedli už 3:0 na zápasy a nepřipustili, aby se Sparta stala prvním týmem v historii play off domácí nejvyšší soutěže, který by čtyřmi výhrami v řadě sérii otočil. O branky Severočechů, kteří budou útočit na svůj druhý titul po úspěchu v roce 2016, se postarali obránce Ondřej Vitásek a útočník Adam Najman. Za Spartu snížil ve 41. minutě kapitán Michal Řepík.

Sparta se musela obejít bez obránce Davida Němečka, který dostal jednozápasový trest za faul na útočníka Dávida Grígera v úterním šestém duelu v Liberci. V sestavě jej nahradil Jan Piskáček, jenž se vrátil do hry poprvé od 12. ledna a byl na ledě u obou inkasovaných branek.

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 41. Řepík (Košťálek, Rousek) - 8. Vitásek (P. Jelínek, Knot), 33. A. Najman (P. Jelínek). Rozhodčí: Šír, Hradil - Špůr, Ondráček. Vyloučení: 0:1. Bez využití. Bez diváků. Konečný stav série: 3:4.

Sestavy:

Sparta: Machovský - Košťálek, Polášek, M. Jandus, Polášek, O. Němec, Piskáček, Jurčina - Řepík, R. Horák, Rousek - M. Forman, Tomášek, Sobotka - Dvořáček, Pech, Buchtele - Zikmund, M. Sukeľ, A. Kudrna. Trenéři: Hořava a Jandač.

Liberec: Kváča - Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandič, T. Hanousek, Derner - Lenc, Gríger, Birner - Bulíř, A. Musil, J. Vlach - D. Špaček, P. Jelínek, A. Najman - A. Dlouhý, J. Šír, Rychlovský. Trenér: P. Augusta.

Hned v úvodu se málem dostal do šance hostující Vlach, který vypíchnul puk Košťálkovi, ale Machovský zasáhl. Kváču prověřil bekhendem Buchtele. Liberec byl v úvodu střelecky aktivnější, ale první velkou šanci měla v 8. minutě Sparta. Po Tomáškově průniku stejně jako při Formanových dorážkách pomohl Kváčovi v brankovišti ležící Derner.

Vzápětí v čase 7:41 se radovali z vedení Bílí Tygři. Jelínek na útočné modré čáře předal puk Vitáskovi, který zakončil svůj výpad střelou z levého kruhu do bližšího horního rohu branky. Pro Vitáska to byla druhá trefa v sérii i v letošním play off, v základní části předtím ve 28 zápasech skóroval jen jednou.

Odpovědět mohla elitní formace Pražanů. Po výjezdu zpoza liberecké branky našel Řepík u pravé tyče volného Horáka, který ale minul. V 15. minutě zahrozil Rousek a v dalším střídání se nepovedlo vyrovnat ani Horákovi. Na druhé straně si sparťanský gólman poradil s dorážejícím Jelínkem, problémy mu nadělala i Vlachova rána.

Na začátku druhé části skončila mimo Kváčovu branku Formanova teč, za Liberec zahrozil z rychlého protiútoku Špaček a liberecký gólman zase musel krýt Kudrnovu ránu z pozice mezi kruhy. Velkou možnost měl ve 26. minutě po Horákově přihrávce Řepík, ale trefil Kváčův levý beton. Machovský musel být na pozoru při Grígerově střele.

Při další snaze Sparty o vyrovnání chyběla trošku větší přesnost teči Buchteleho i střele Kudrny z úhlu. Ve 33. minutě už Pražané nabrali dvoubrankovou ztrátu. Najman si vyměnil puk s Jelínkem a usměrnil puk mezi betony Machovského.

Po 46 sekundách třetí třetiny se dočkala gólu i Sparta. Košťálkova tečovaná střela se dostala k osamocenému Řepíkovi, sparťanský kapitán snížil a bodoval v pátém utkání za sebou. Vzápětí zasáhl Najman vysokou holí Zikmunda, ale první přesilovku zápasu Sparta nevyužila. Ve 48. minutě předvedli opět spolupráci Jelínek s Najmanem, jehož střelu Machovský ukryl v lapačce.

Za domácí nevyužili dobré střelecké pozice Sobotka a Polášek. O pojistku se snažil v 56. minutě bekhendem Gríger. Liberec těsný náskok uhájil a Sparta se nedokázala vzepřít historii ani se svou bilancí v sedmých zápasech play off. Ani popáté v této klíčové bitvě neuspěla.

Kacetl vynuloval Boleslav

Třinec postoupil do finále potřetí za sebou, boj o titul začne v neděli na ledě Ocelářů. Mladá Boleslav obsadí konečné čtvrté místo.

Trenéři domácích udělali po prohře v šestém zápase série několik změn v sestavě, do hry po zranění nasadili útočníka Ondřeje Kovařčíka.

V úvodu byli aktivnější Oceláři, brankář hostů Jan Růžička ale všechny pokusy bez problémů zlikvidoval. Mladoboleslavští se postupně osmělili a ve 13. minutě se jim podařilo dostat po dorážce Bičevskise puk za záda gólmana Kacetla. Domácí si ale vzali takzvanou trenérskou výzvu a rozhodčí po dlouhém sledování gól neuznali kvůli kontaktu útočníka Jana Stránského s Kacetlem před brankovištěm.

HC Oceláři Třinec - BK Mladá Boleslav 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 47. M. Růžička (M. Špaček), 60. Marcinko (M. Doudera), 60. Hrehorčák. Rozhodčí: Hejduk, Hodek - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:4, navíc Patera (Mladá Boleslav) 10 min. Využití: 1:0. Bez diváků. Konečný stav série: 4:3.

Sestavy:

Třinec: Kacetl - Gernát, M. Doudera, Adámek, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský, Freibergs - M. Růžička, P. Vrána, M. Stránský - Rodewald, Marcinko, Hrňa - O. Kovařčík, M. Špaček, M. Kovařčík - Dravecký, M. Roman, Hrehorčák. Trenér: Varaďa

Mladá Boleslav: J. Růžička - Ševc, Hrbas, Pláněk, Dlapa, Fillman, Bernad, Šidlík - D. Šťastný, Cienciala, Kotala - J. Stránský, Bičevskis, J. Strnad - Claireaux, A. Zbořil, Jääskeläinen - P. Kousal, O. Najman, Flynn. Trenéři: Rulík a Patera.

Vzápětí prošel za obranu hostů Rodewald, trefil však jen levou tyč. V závěru první třetiny mohl otevřít skóre Kotala, Kacetla ale nepřekonal a neujala se ani dorážka Šťastného.

Ve 26. minutě byl vyloučen Jaroměřský, hosté však první přesilovou hru nevyužili. Slibnou příležitost Claireauxe zlikvidoval Kacetl. Na druhé straně zahrozili Hrňa se Špačkem, bezbrankový stav ale nezměnili. Středočeši poté nepotrestali další faul Ocelářů a potvrdili, že přesilovky jim v sérii nejdou. Neproměnili ani jedinou.

Při hře čtyři na čtyři ve 44. minutě se pokusil individuálně prosadit kapitán Ocelářů Vrána, Jan Růžička byl ale připraven

Ve 46. minutě byli v krátkém sledu vyloučeni Kousal se Strnadem a domácí dostali 1:29 minuty dlouhou výhodu přesilové hry pět na tři. Do brejku se však dostal Bičevskis, Kacetla ovšem nepřekonal. Vzápětí se prosadili domácí, když skóre otevřel Martin Růžička.

Následně duel skončil pro trenéra Bruslařů Pateru, který dostal osobní trest za fyzický kontakt s rozhodčím Hejdukem, když si stěžoval na nepotrestaný zákrok Marcinka na lotyšského útočníka při šanci předcházející gólu domácích.

V 54. minutě byl blízko vyrovnaní Strnad, trefil však jen horní tyč. Na brankové konstrukci skončila i Ševcova střela o minutu později. V závěru hosté riskovali bez brankáře, Ciencialovi se však vyrovnat nepodařilo a poté Třinec dvakrát trefil prázdnou branku.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...