Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Lístky na NHL v Praze jsou drahé, říká hokejový expert Hosták

Sport

  12:08
PRAHA - Historicky druhé zahájení sezony NHL v Praze obstarají kluby Boston a Phoenix. I když se zápasy hrají už 9. a 10. října, tak na oba duely ještě není problém sehnat lístky. Na druhé utkání zbývá ještě čtvrtina vstupenek. Je to dáno cenou, která se pohybuje od 1600 do 4 tisíc korun? "Kdybych chtěl já, jako divák, dát 1600 korun za lístek, tak je to hodně," říká k cenám hokejový expert Martin Hosták.

Martin Hosták jako trenér hokejového Hradce Králové. foto: www.hc-chrudim.cz (autor: Martin Žemlík)

Těšíte se na utkání Bostonu a Phoenixu v Praze?
Těším se na hokej v podání NHL, protože Národní hokejová liga má zvuk, je to nejlepší liga na světě. Ale jde také i o show, kterou kluby sebou přivezou.

Je to hokejový svátek?
Já si nemyslím, že pro český hokejový národ je to až tak úplně svátek. Na druhou stranu je to atrakce a možnost opravdu se pobavit hokejem a vidět ho v jiném balení, než můžeme vidět i třeba na mistrovství světa.

Co říkáte na to, že na druhé utkání Bostonu a Phoenixu je v prodeji stále více než čtvrtina lístků?
Je to otázka toho, jestli jsou lidé hladoví po NHL a hodlají zaplatit ty peníze, které lístky stojí. Je to na lidech, aby ukázali, že na NHL mají chuť. Je samozřejmé, že v NHL není každý zápas fantastický, ale to, co NHL produkuje (show, samotnou hru) stojí za zhlédnutí.

Teď k těm cenám. Nejsou vstupenky od 1600 do 4000kč příliš drahé?
Musíte si uvědomit, co stojí přivézt sem tuto show. Náklady pro týmy, pořadatelská služba - ta cena je vykalkulovaná tak, aby i pořadatel z toho něco málo měl, nebo alespoň neprodělal moc. Podle toho jsou ceny lístků. Kdybych chtěl já, jako divák, dát 1600 korun za lístek, tak je to hodně. Ještě navíc vzal rodinu. Ale odpovídá to nákladům, které s tím souvisí.

Není spíše atraktivnější zápas extraligového klubu s týmem z NHL, jako například odehraje Liberec s Bostonem? 
Toto bude přátelák, kdežto utkání v O2 areně budou o body a hráči do zápasu půjdou skutečně naplno. Liberec je rozehraný, má za sebou několik extraligových kol, ale Boston teprve začíná. A rozhodně nebude rozehraný. Pro nás je určitě atraktivní to, že se utká tým z extraligy s klubem NHL, to je samozřejmě obrovské lákadlo. Na druhé misce vah nabídne zápas Phoenix - Boston jinou show a divákovi přinese více zážitků.

Organizátoři projektu se netají tím, že by NHL chtěli do České republiky vozit častěji. Neokouká se to?
Pokud ji budou vozit každý rok, tak si myslím, že podobné ceny nebudou akceptovatelné. Nebude se na NHL chodit v tak velké míře. Fanoušek na NHL v ČR zajde jednou, dvakrát a potřetí se mu na hokej chtít nebude, navíc, když je to tak drahá záležitost. Pokud by to mělo být rok, co rok, tak by to mělo být levnější.

Co je pro oko diváká lákavější, KHL nebo NHL?
Já si myslím, že atraktivnější je KHL, protože v Rusku se hraje evropštější hokej, více přihrávek a kombinace. Ale NHL s menším kluzištěm dává daleko větší prostor k osobním soubojům, pořád se na ledě něco děje. Střední pásmo je téměř eliminované a častěji se střílí. Obě soutěže si najdou své diváky. Já osobně jsem flexibilní, pro mě je hokej v každé podobě atraktivní.