Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Mazancův příběh: Neměl jisté místo ani na farmě, ale v NHL září

Sport

  20:00
S Plzní vybojoval mistrovský titul a několik měsíců poté hájí barvy Nashvillu v NHL. Brankář Marek Mazanec prožil rychlý vzestup. Přitom ani nebylo jisté, jestli se prosadí na klubové farmě.

Marek Mazanec při zápasu Nashville a Edmontonu. foto: ČTK

Jeho kariéra začala nabírat slušné obrátky už dorosteneckém věku. Marek Mazanec nakoukl do hokeje v Písku, ve čtrnácti letech však přestoupil do Plzně a začal si pomalu otevírat dveře ke slávě. Chytal na mládežnických šampionátech a v západočeském týmu se brzy prokousal až na vrchol. Loni vychytal spoluhráčům titul, teď oslňuje NHL.

Všechno se to semlelo poměrně rychle. Ještě v dubnu stál Mazanec v plzeňské brance, odrážel střelecké pokusy zlínských soupeřů a se svým klubem nakonec napínavou sérii získal. Potěžkal si mistrovský pohár, křepčil radostí a slavil. O NHL v tu chvíli nepřemýšlel. Tušil však, že do mozaiky kolem kapitána Martina Straky už asi nebude patřit dlouho.

Loni ho jako 179. v pořádí draftoval Nashvill, rodák z Písku zanechal na přípravném kempu dobrý dojem a s vedením Predátorů si nakonec plácl. "Ale budu mít problém, abych vůbec chytal na farmě. Je tam obrovská konkurence, bude hrozně těžké se prosadit," tvrdil Mazanec před zámořskou štací.

Ovšem realita je jiná. Dvaadvacetiletý sympaťák se v záložním klubu v Milwaukee ani nestačil pořádně rozkoukat, vedení Nashvillu ho po zranění finské jedničky Pekky Rinneho povolalo do akce. 8. listopadu mezi nejlepšími debutoval. Začátek měl rozpačitý, ale na nové prostředí se brzy adaptoval, ve statistikách už má i dvě vychytané nuly a vyhlásili ho hvězdou měsíce.

Má velký potenciál, říká Jiří Holeček

Pokud český gólman nepoleví v koncentraci a pracovitosti, může se z něj vyklubat výborná opora. Stoupá vzhůru, ale situaci zdaleka nemá ve svých rukou. "Chválí ho. V NHL ale může být všechno jinak, osobně tu jejich logiku moc nechápu. Brankář odchytá vynikající zápas, jenže příště ho trenér třeba ani nenasadí," řekl pro Lidovky.cz bývalý reprezentant Jiří Holeček. "Vemte si Ondru Pavelce, vynikající gólman a několik zápasů prosedí na střídačce," dodal.

Člen síně slávy IIHF přiznal, že Mazance příliš často v akci neviděl, jeho výkony v nejslavnější lize světa mu však neunikly. "Je to výborný brankář s velkým potenciálem. Musím přiznat, že jsem ho viděl chytat asi jen třikrát. Ale dokazuje, že je v NHL po právu."

A jaké jsou jeho největší přednosti? "Je poměrně vysoký, což je velká výhoda," pravil Holeček. "Má delší ruce i nohy, to je v bráně hodně znát. Daleko dosáhne a zabere i větší prostor, když se roztáhne v brankovišti."

Nezbývá než doufat, že se bude vycházející hvězda prosazovat v zámoří i nadále.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...