Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Michálek pomohl gólem k výhře Ottawy. Hudler opět bodoval

Sport

  7:10aktualizováno  8:21
NEW YORK - Hokejový útočník Milan Michálek přispěl v nedělním utkání NHL gólem a v penaltovém rozstřelu i proměněným nájezdem k výhře Ottawy 5:4 nad Calgary.

Útočník Ottawy Milan Michálek v zápase proti Calgary. foto: Reuters

Za hosty, kteří v posledních čtrnácti minutách třetí třetiny smazali čtyřgólové manko, bodoval počtvrté v řadě Jiří Hudler. Olomoucký rodák podpořil stíhající jízdu Flames dvěma asistencemi, navíc se rovněž prosadil v nájezdech.

„V žádném úseku zápasu jsme nehráli svůj nejlepší hokej, přestože jsme vedli 4:0. Utkání jsme si pak kvůli únavě zbytečně zkomplikovali. Ale na to se nechci vymlouvat, v této části sezony už únavu pociťuje každý,“ vysvětloval výpadek ve třetí třetině Erik Karlsson, který rozstřel v šestém kole rozhodl.

Oba čeští hráči svedli vzájemný minisouboj o sérii dřív, kdy shodně nic nevymýšleli a skórovali rychlou střelou nad lapačku. Hudler byl v situaci, kdy musel dát.

Ottawa si vítězstvím udržela pětibodový odstup na poslední postupové místo do play off ve Východní konferenci. Drží ho Boston, který porazil v neděli Detroit 5:3. V utkání byly rozhodující speciální formace, když Bruins dali po dvou gólech v oslabení i v přesilové hře. Jednu z nich využil střelou z levého kruhu David Pastrňák. Za poražené uzavřel skóre nahozením od modré čáry Marek Židlický. Hosté ztratili nejen body, ale kvůli zranění i brankářskou jedničku Jimmyho Howarda. Je pravděpodobné, že Detroit z farmy opět povolá Petra Mrázka.

Zdá se, že Boston pod tlakem pronásledovatelů konečně našel správný rytmus. V posledních sedmi zápasech získal 11 ze 14 možných bodů. „Vnímám z mužstva opravdu silnou touhu vyhrávat. Kluci jsou soustředění, odhodlaní. Možná v tom určitou roli sehrála i uzávěrka přestupů. Jako kdybychom obrátili list a ujistli se, že tohle je sestava, s níž chceme hrát,“ vysvětloval zlepšené výkony Bostonu trenér Claude Julien.

Nestrašil skóroval, Jordán přihrál

Hokejisté Caroliny prohrávali po první polovině utkání s Edmontonem 0:3, ale ve zbytku zápasu dominovali a skóre otočili na konečných 7:4. Jednou trefou přispěl k obratu Andrej Nestrašil a asistencí taky Michal Jordán. Hlavním strůjcem vítězství však byl Elias Lindholm, jenž si připsal pět bodů za tři branky a dvě přihrávky. Ve stínu švédského útočníka zůstal na straně poražených výkon Ryana Nugenta-Hopkinse, který rovněž zaznamenal hattrick.

Největší zájem a pozornost po utkání vzbuzovala úžasná akce Alexandra Sjomina, který vstřelil první gól Caroliny. Ruský útočník byl sice faulem sražen k ledu, ale i v leže dokázal obratným pohybem zamést jednou rukou do branky puk, který se válel kousek od jeho hlavy. „Viděl jsem volný puk, tak jsem se ho snažil hodit do branky. Možná nás to nakoplo, protože jsme ve druhé třetině dali ještě dvě branky a vyrovnali,“ reagoval Sjomin.

New Jersey završilo vítězstvím 5:2 nad Philadelphií víkend, během něhož oslavovalo dvacetileté výročí od zisku svého prvního Stanleyova poháru. Před utkáním Devils ocenili hráče i trenéry, kteří se historickém úspěchu podíleli. Z Čechů v té době za tým nastupoval jen Robert Holík. Ve slavnostním večeru si jednu asistenci připsal Patrik Eliáš, po jehož přihrávce uzavíral ze samostatného úniku skóre Stephen Gionta. Další český hráč Jakub Voráček nebodoval a v produktivitě soutěže je šestý.

„Vidět všechny ty hráče bylo výjimečné. Měli skvělou partu, která odstartovala éru Devils. Bylo příjemné je mít kolem sebe a poslouchat všechny historky o tom, čím vším si prošli na cestě k vítězství,“ uvedl Adam Henrique, autor dvou branek v zápase. A vyzdvihoval zejména Scotta Stevense, jenž byl kapitánem tehdejšího mistrovského týmu a aktuálně patří k trenérům New Jersey. „My mladí jsme si nemohli přát více. Musíme se od něho hodně učit, abychom pozvedli tuhle organizaci zpátky na úroveň šampionů,“ dodal.

Jednu přihrávku si v neděli připsal také obránce Jan Hejda, který s Coloradem uspěl na ledě Minnesoty 3:2. Avalanche vyhráli potřetí v řadě a stále jsou ve hře o postup do play off - z jedenácté příčky v Západní konferenci ztrácejí šest bodů na osmé Calgary.

Výsledky NHL

Boston - Detroit 5:3 (2:1, 2:0, 1:2)

Branky: 32. a 39. Paille, 5. Marchand, 10. Pastrňák, 45. Eriksson - 8. Nyquist, 42. Glendening, 47. Židlický. Střely na branku: 30:39. Diváci: 17.565. Hvězdy zápasu: 1. Paille, 2. Seidenberg, 3. Talbot (všichni Boston).

Carolina - Edmonton 7:4 (0:1, 3:2, 4:1)

Branky: 33., 47. a 59. Lindholm, 36. a 47. Skinner, 30. Sjomin (Jordán), 42. Nestrašil - 11., 28. a 50. Nugent-Hopkins, 27. Eberle. Střely na branku: 35:20. Diváci: 12.826. Hvězdy zápasu: 1. Lindholm, 2. Skinner, 3. E. Staal (všichni Carolina).

New Jersey - Philadelphia 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

Branky: 5. a 46. Henrique, 24. Josefson, 39. Gelinas, 54. Gionta (Eliáš) - 8. White, 52. Raffl. Střely na branku: 21:27. Diváci: 16.592. Hvězdy zápasu: 1. Henrique, 2. Bernier, 3. Gionta (všichni New Jersey).

Minnesota - Colorado 2:3 (0:1, 0:1, 2:1)

Branky: 55. Stewart, 60. Vanek - 19. McLeod, 39. Redmond (Hejda), 42. Landeskog. Střely na branku: 34:21. Diváci: 19.119. Hvězdy zápasu: 1. Landeskog, 2. Varlamov (oba Colorado), 3. Stewart (Minnesota).

Ottawa - Calgary 5:4sn (2:0, 2:0, 0:4 - 0:0)

Branky: 13. Chiasson, 20. M. Michálek, 23. Borowiecki, 28. Hoffman, rozhodující sam. nájezd Karlsson - 52. a 58. Russell (na obě Hudler), 47. Colborne, 53. Backlund. Střely na branku: 42:46. Diváci: 16.840. Hvězdy zápasu: 1. Karlsson (Ottawa), 2. Russell (Calgary), 3. Hoffman (Ottawa).

Chicago - NY Rangers 0:1p

Branka: 61. Brassard. Střely na branku: 29:36. Diváci: 22.160. Hvězdy zápasu: 1. Talbot, 2. Brassard (oba NY Rangers), 3. Crawford (Chicago).

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!