Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

MS s Běloruskem nechceme, říká lotyšský premiér. Fasel se politice vyhýbá

Minsk arena. foto: panoramio.com

Riga/Praha - Nepokoje v Bělorusku začínají mít dopad i ve sportovní rovině. Lotyšský premiér Krišjánis Kariňš uvedl, že si za současné situace nedokáže představit konání společného MS v hokeji s Běloruskem. Obě země mají uspořádat šampionát v příštím roce. Prezident mezinárodní hokejové federace René Fasel však emoce mírní.
  9:13

Hokejové mistrovství světa v roce 2021 se má konat od 21. května do 6. června v běloruském Minsku (kde bude hrát i Česko) a lotyšské Rize. Už nyní se ale vzhledem k násilně potlačovaným protestům v Bělorusku začínají objevovat pochybnosti o tom, zda je správné pořádat podobnou událost v zemi řízené diktátorem Alexandrem Lukašenkem.

Jeho pochybné vítězství v prezidentských volbách vzbudilo obrovskou vlnu nevole, kterou nyní sleduje celý svět. Pozornosti neuniklo ani hokejové MS, které se má za necelý rok v Bělorusku konat. Nejrázněji zatím vystoupil premiér spolupořádajícího Lotyšska Krišjánis Kariňš.

„Myslím, že události v Bělorusku dramaticky mění situaci. Nyní nevidím možnost, že by naše země mohla organizovat mistrovství světa v hokeji společně s Běloruskem,“ řekl Kariňš v rozhovoru s televizí LTV7.

Od nedělních voleb vycházejí v Bělorusku do ulic tisíce demonstrantů...
Zleva výkonný ředitel hráčské asociace NHL Donald Fehr, prezident IIHF René...

„Už jsem vyzval ministerstvo pro vzdělání a vědu, které je zároveň zodpovědné za sport, aby kontaktovalo Mezinárodní hokejovou federaci, společně našly řešení a rozhodly, jak bychom se měli nejlépe zachovat.“

Prezident Mezinárodní federace IIHF René Fasel ale na slova lotyšského politika reagoval pragmaticky. Na dotaz agentury TASS odpověděl: „Naše federace je apolitická. Jsme si vědomi protestů v Bělorusku, ovšem není na sportovní federaci, aby vydávala jakákoliv politická stanoviska, alespoň ne nyní,“ zůstává diplomatem Fasel.

Odvolával se i na úspěch posledního hokejového šampionátu v Bělorusku, který se konal v roce 2014. „Turnaj měl obrovský úspěch, navštívilo jej přes 600 tisíc fanoušků. A jeho organizace byla výtečná. Takže plán je pořád takový, že 21. května 2021 začne mistrovství světa i v Bělorusku,“ zopakoval Fasel.

Údaj o návštěvnosti MS před šesti lety se přitom stal terčem pochybností. Bělorusové měli za účelem překonání rekordu v návštěvnosti (který od roku 2004 drželo Česko) nahánět diváky na stadiony prostřednictvím vstupenek zadarmo. Prvenství se tehdy Minsku skutečně povedlo překonat, o rok později si jej ale Češi vzali zase zpět.

Snížení platů i snaha dostat diváky na stadion. ‚Děláme vše, abychom mohli začít,‘ tvrdí viceprezident APK

K debatě o konání MS v Bělorusku přispěl i viceprezident IIHF Kalervo Kumola. 74letý finský funkcionář je známý ráznými výroky a dle jeho slov to byl on, kdo toto téma předložil Faselovi. „Ten mi řekl, že se za dva týdny o situaci znovu pobavíme,“ citoval Kumolu deník Ilta-Sanomat. Kromě politické situace mu na Bělorusku vadí i vágní přístup ke koronavirové pandemii.

Jak se k otázce šampionátu v Bělorusku staví český hokejový svaz? „Nemáme k tomu žádné parciální stanovisko,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund. „Budeme to řešit a diskutovat v rámci IIHF. V současné době si ale myslím, že je to velmi předčasné.“

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...