Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší byl Detroit a Ovečkin

Sport

  22:27
Hokejisté Detroitu a ruský kanonýr Alexandr Ovečkin z Washingtonu ovládli jubilejní 90. ročník NHL. Naopak výsluní prestižní soutěže opustili čeští hokejisté, kteří nepronikli ani do první třicítky kanadského bodování.

Niclas Lidstrom s trofejí pro nejlepší tým základní části. foto: ČTK

Pod úspěchy Detroitu se ale podepsal i gólman Dominik Hašek, který sice neměl až tak úspěšné statistiky jako v minulých letech, ale získal společně s Chrisem Osgoodem William M. Jennings Trophy za nejmenší počet inkasovaných branek týmu v soutěži.

Nejlepší zákroky posledního týdne:

Chudší ofenzivní příspěvek, než jsou fanoušci zvyklí, předvedl Jaromír Jágr z New York Rangers. Nejproduktivnější Evropan v historii soutěže zaznamenal v 82 zápasech 71 bodů a čelil často kritice médií. Svůj hlavní úkol však kapitán Jezdců, který hraje zodpovědně i v defenzivě, splnil a dovedl tým potřetí za sebou do play-off.

Nejlepší branky posledního týdne:

Zatímco Rangers museli o účast v play off bojovat téměř do konce dlouhodobé části, Detroit od začátku potvrzoval svou stabilní vysokou formu. Ovládl ji už potřetí z posledních čtyř odehraných sezon, loni měl stejný počet bodů jako vítěz Prezident Trophy Buffala, ale menší počet výher. Na triumf ve Stanleyově poháru čekají Red Wings od roku 2002 a na sklonku kariéry by na tehdejší úspěch rád navázal třiačtyřicetiletý Hašek, vedle Jágra další česká hrající legenda v NHL.


Sílu nastupující generace ukázal Ovečkin, který zřejmě zcela ovládne červnové předávání cen v Torontu. Už získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče i Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce. Loni předposlední tým Východní konference z americké metropole dokázal vytáhnout až k triumfu v Jihovýchodní divizi a postupu do play off. Je tak hlavním kandidátem i na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče, a také na Lester B. Pearson Award pro nejlepšího hráče podle NHLPA.


Stabilní je špička Západní konference, kde oproti loňsku neobhájil postavení v první osmičce jen Vancouver. Jeho místo zaujalo Colorado, které sice o postup muselo dlouho bojovat, ale mohlo by se přiřadit k favoritům Detroitu, San Jose i Anaheimu. 


Na východě udržely pozice v play off jen Pittsburgh, New Jersey, Rangers a Ottawa. Loni nejlepší tým základní části z Buffala po odchodech Chrise Druryho a Daniela Briera těsně zaostal za postupovou osmičkou a New York Islanders, Atlanta a Tampa Bay se dokonce seřadily na úplném chvostu Východní konference.

Autor:

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...