Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Německo porazilo silné Rusko. Dál se ale soustředí na záchranu

Sport

  20:55
KOŠICE/PRAHA - Až ve vzájemném souboji číslo 33 v rámci mistrovství světa se hokejisté Německa dočkali výhry v utkáních se sbornou. Na úvod 75. světového šampionátu na Slovensku dnes slavně zvítězili 2:0.

Německo - Rusko (LN) foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Rusy, kteří obhajují stříbro z posledního MS právě v Německu, jako kdyby nevarovaly loňské těžce vydřené výhry 3:2 a 2:1 ve vzájemných duelech. A nespasily je ani ofenzivní hvězdy v čele s Iljou Kovalčukem, které se nedokázaly prosadit proti Dennisu Endrasovi.

Němcům zajistila tříbodový zisk vítězná trefa Thomase Greilingera z 25. minuty. V závěru ještě navýšil náskok a tím i potvrdil výhru Patrick Reimer.

"Tato výhra nám do turnaje dodá mnoho sebevědomí," uvedl pro web šampionátu útočník André Rankel. Zůstával ale zároveň nohama na zemi a klidnil přehnanou euforii. "Sice jsme změnili historii, ale musíme se soustředit na další zápasy," dodal Rankel.

Přestože se nečekala žádná střelnice a jednoznačná výhra favorita, málokdo by vsadil na Němce, že mohou uzmout všechny body. Jejich výhra byla ale dalším důkazem, že v moderním hokeji je možné téměř vše, o čemž před rokem nejlépe přesvědčovali Dánové.

Byl to den, kdy fungovalo vše, kvitoval německý kouč
"Naši hráči skvěle dodržovali taktický plán pro utkání, také jsme měli skvělého brankáře. Byl to prostě den, kdy vše zafungovalo v náš prospěch," pochvaloval si kouč vítězů Uwe Krupp.

Německo přitom čekalo na úspěch proti Rusku nebo jeho předchůdci Sovětskému svazu od 1. března 1954, kdy se začala psát historie vzájemných utkání na mistrovství světa. Sovětský svaz tehdy zvítězil 6:2 a dobyl také titul světových šampionů.

Následovalo dalších 22 porážek se Sověty a poté devět s mužstvem Ruska. Na turnajích pod hlavičkou IIHF však už jednou sborná s Němci zaváhala - na olympiádě v Lillehameru 1994 jim překvapivě podlehla 2:4.

Dnešní výhra Němců však nebyla s ohledem na průběh zápasu žádným zázrakem.

Kruppův výběr na střely podlehl pouze 27:31 a svou pečlivostí v obranné činnosti uváděl Rusy v průběhu zápasu do čím dál větší beznaděje a frustrace.

Když už se přece jen ruští kanonýři dostali na dostřel branky, zastavil je Endras, jenž byl před rokem v domácím prostředí vyhlášen nejužitečnějším hráčem celého šampionátu. "Makali jsme tvrdě po celých 60 minut a myslím si, že prvních 40 minut jsme byli lepším týmem. Všechny mezery v obraně jsme dobře utěsňovali a oni tak neměli moc prostoru," ocenil poctivou práci spoluhráčů před sebou pětadvacetiletý gólman.

Dalším německým hrdinou byl Reimer, jenž přidal na tři body razítko v samém závěru zápasu. I on ale radost z výhry krotil. "Naším cílem pořád zůstává, abychom nesestoupili. Toto vítězství nám pomůže a jsme teď v dobrém rozpoložení, ale už v neděli nás čeká velký zápas se Slováky," vyhlížel další náročný souboj Reimer.

Ruský kouč Vjačeslav Bykov, jenž je známý svou náročností, i přes velké zklamání dokázal ocenit hru soupeře. "Hráli lépe než my. I když jsme měli nějaké šance, nedokázali jsme je proměnit," připomněl Bykov. "Je to ale jen jeden zápas. Takové věci se občas stávají. Musíme se jen dát dohromady a pokusit se vyhrát příště," doplnil ho Maxim Afinogenov.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...