Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

NHL: Klub San Jose postoupil do finále, gólem přispěl i Tomáš Hertl

Sport

  7:08
San Jose - Hokejisté San Jose i díky gólu a asistenci Tomáše Hertla porazili v rozhodujícím utkání Colorado 3:2, sérii vyhráli 4:3 a postoupili do finále Západní konference NHL. Odchovanec pražské Slavie vstřelil v letošním play off už devátý gól a vyrovnal se v čele tabulky střelců Loganu Couturemu. Oba zároveň vedou se čtrnácti body i produktivitu vyřazovací části.

Hokejisté San Jose i díky gólu a asistenci Tomáše Hertla porazili v rozhodujícím utkání Colorado 3:2. foto: Reuters

NHL: Pastrňák a Hertl hvězdami utkání. Oba své týmy dvěma góly dovedli k vítězstí

V sestavě San Jose nechyběl po dvou týdnech kapitán Joe Pavelski, který utrpěl v sedmém utkání s Vegas po pádu na led zranění hlavy, a stal se hrdinou zápasu. Lídr týmu se zasloužil v úvodní třetině o vedení 2:0. Nejprve otevřel skóre tečí střely Brenta Burnse, jemuž na modrou čáru přihrál Hertl. Poté Pavelski našel pasem od zadního mantinelu v předbrankovém prostoru českého útočníka, který přidal druhý gól.

Colorado vstřelilo kontaktní branku sedm sekund před koncem první části, když Mikko Rantanen tečoval střelu Samuela Girardiho. Hosté ve druhé třetině dokonce vyrovnali, ale trefa Colina Wilsona neplatila, protože záběry u videa odhalily po trenérské výzvě Petera DeBoera ofsajd Gabriela Landeskoga.

Trenér ocenil Hertlovo dvougólové představení: Je naším tahounem, proto dostává tolik minut

San Jose vrátil dvoubrankový náskok ve 33. minutě Jonas Donskoi a zvýšit mohl ještě v závěru prostřední části Hertl. Český útočník se po hezké individuální akci ocitl sám před brankářem, ale jeho bekhendové zakončení vyrazil Philipp Grubauer maskou. Colorado po 51 sekundách třetí třetiny zdramatizovalo zápas, a i když soupeře poté zatlačilo, tak skóre se už nezměnilo.

Hertl, o kterého měli zájem čeští reprezentační trenéři a chtěli ho povolat na mistrovství světa, byl zvolen druhou hvězdou zápasu. San Jose se ve finále Západní konference střetne se St. Louis.

Autor: