Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nováček? Neuvirtha chválil za výkon i Ovečkin

Sport

  18:00
WASHINGTON/PRAHA - V zámoří se rozjely boje o slavný Stanley Cup. Z osmi sérií jsou tři extrémně sledované. Jednou z nich je ta mezi Washingtonem a NY Rangers. A právě v ní se představuje jediný český brankář v bojích o nejslavnější hokejovou trofej světa. Michal Neuvirth. Jediný gólman-nováček v pozici jedničky klubu v play off. Český mladík se výzvy ale nezalekl...

Michal Neuvirth v akci proti NY Rangers. foto: Reuters

Ve třiadvaceti letech už má za sebou dva tituly v nižší soutěži. Dva tituly v řadě, v roce 2009 se dokonce stal nejlepším hráčem bojů o Calder Cup. Podobný kousek se Neuvirthovi s týmem Hershey Bears povedl poprvé po osmnácti letech. Skvělá vizitka a doporučení pro vstup na scénu věhlasné NHL.

Ani v ní se letos Neuvirth neztratil, z trojlístku brankářů Washingtonu Capitals, žhavého favorita na zisk Stanley Cupu, odchytal jasně nejvíce zápasů v základní části, o tom, že bude jedničkou pro play off se ale dozvěděl až těsně před zápasem. A se životní šancí se popasoval skvěle. Ovečkinova armáda vydřela triumf 2:1 nad nebezpečnými "Jezdci" z New Yorku až v 19. minutě prvního prodloužení.

Michal Neuvirth v akci proti NY Rangers.

"Podal velice sebevědomý výkon, soustředil se na každý puk," chválil třiadvacetiletého rodáka z Ústí nad Labem i sám velký "kápo" Ovečkin. Neuvirth - jediný gólman-nováček v pozici jedničky ze šestnácti týmů bojujících o Stanley Cup - předvedl parádní výkon. Chytal jistě, neudělal chybu, gól Gilroye rozhodně nešel na jeho vrub.

Capitals díky českému mladíkovi přetlačili v nádherné, tvrdé ale hodně defenzivní bitvě přetlačili svého neoblíbeného soka v této sezóně. Vždyť tým s hlavního města USA prohrál s Rangers tři ze čtyř zápasů, dvakrát po debaklech 0:6 a 0:7. Gólmani "Caps" vždy inkasovali z holí Gáboríka a spol. minimálně dva góly.

Michal Neuvirth v akci proti NY Rangers.

"V druhé třetině měl Gáborík ohromnou šanci dát první gól, ale Michal nás podržel. Myslím, že oba brankáři dnes chytali skvěle. Padly dohromady jen tři góly a mám takový pocit, že podobně to bude v celé sérii," doplnil svou pochvalu na adresu Neuvirtha Ovečkin a připomněl parádní zákrok betonem proti střele slovenského kanonýra.

Až další zápasy série ukáží, jak český mladík zvládne souboj s opoznání zkušenějším gólmanem Rangers Henrikem Lunqvistem. A zda se stane po třech letech prvním brankářem Caps, který začne i dokončí play off jako první gólman. Kanadský držitel Hart Trophy José Theodore to nedokázal. Nyní je řada na Neuvirthovi...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...