Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Palát pomohl Tampě k postupu do finále Východní konference NHL, Boston končí

Anthony Cirelli (71) a Ondřej Palát (18) oslavují gól. foto: Frank GunnČTK

Edmonton/Toronto - Hokejový útočník Ondřej Palát pomohl gólem k výhře Tampy Bay nad Bostonem 3:2 v prodloužení a postupu do finále Východní konference NHL. Hráči Lightning porazili Bruins počtvrté v řadě a ve finále konference jsou počtvrté za posledních šest let.
  7:20

Faksa vyhnal Francouze z brány. Dallas je krůček od konferenčního finále, finiš Lavin nestačil

Boston Tampu v pátém duelu přestřílel, ale ani jednou v utkání nevedl. Skóre zápasu otevřel v 25. minutě šikovnou tečí Palát, který se střelecky prosadil počtvrté za sebou. Tím vyrovnal klubový rekord a postavil se po bok legend Vincenta Lecavaliera, Martina St. Louise a Stevena Stamkose.

Ještě ve druhé třetině Pastrňák využil nahrávky Krejčího a v přesilové hře vyrovnal. Ve třetí části posunul Lightning zpět do vedení Anthony Cirelli, Bruins ale znovu našli odpověď. Necelé tři minuty před koncem základní hrací doby otřel Zdeno Chára své nahození o Palátovu hůl, tečovaný kotouč si před brankou našel Krejčí, překonal bezmocného Andreje Vasilevského a poslal zápas do prodloužení.

V druhém nastavení Lightning zatlačili Boston do obranného pásma a Hedman v 95. minutě rozhodl o postupu Blesků do semifinále Stanley Cupu. „Nechápu způsob, jakým zvládli kluci sehrát druhou část prodloužení. Všichni už tahali nohy, ale úsilí, které do konce zápasu vložili, bylo neuvěřitelné,“ ocenil výkon svých svěřenců kouč Tampy Jon Cooper.

Jeho tým se dokázal vyrovnat i se ztrátou hvězdného útočníka Nikity Kučerova, který ze zdravotních důvodů odstoupil ve druhé třetině. Tampa tak většinu zápasu „točila“ jen deset útočníků.

Skvělý výkon podal i brankář Vasilevskij, který si připsal 45 zákroků. „Je to skvělý pocit. Zvlášť po loňském roce, kdy jsme to tak nějak pokazili,“ řekl ruský gólman a poukázal na minulou sezonu, kdy Tampa vyhrála základní část, ale v play off hned na úvod prohrála 0:4 na zápasy s Columbusem. „S Bostonem to byla skvělá série, ve které jsme byli o něco lepší,“ uvedl Vasilevskij.

Trenér Bostonu Bruce Cassidy naopak nezastíral zklamání. „Mrzí mě to. Myslím, že jsme dnes byli lepším týmem a zasloužili jsme si vyhrát a protáhnout sérii alespoň do šestého zápasu,“ řekl Cassidy.

„Teď jsme smutní, ale rozhodně nelituji toho, že jsem přišel do této bubliny a bojoval o Stanleyův pohár. Kdybych se měl rozhodnout znovu, udělal bych to opět,“ řekl Krejčí a poukázal na nezvyklé play off, ovlivněné pandemií koronaviru.

Hráči Lightning se v konferenčním finále utkají s vítězem série mezi New York Islanders a Philadelphií.

Dallas na rozdíl od Tampy první mečbol nevyužil, v pátém utkání podlehl Coloradu 3:6. O výsledku rozhodla již první třetina, kterou Avalanche ovládli 5:0. Čtyři branky vstřelil hráči Lavin v rozmezí dvou minut a 36 sekund, čímž pouze o vteřinu zaostali za rekordním výkonem Montrealu z roku 1944.

Poprvé od začátku utkání v play off nastoupil v brance Colorada Michael Hutchinson a vítězství podpořil 31 zásahy. Pavel Francouz nebyl kvůli zranění ani na střídačce.

„Bylo to vzrušující. V kariéře jsem už něco odchytal, ale až dnes jsem se dočkal prvního startu v play off. Je to něco, o čem jsem snil a pro co jsem pracoval od dětství,“ řekl třicetiletý Hutchinson, který do Colorada přišel v únoru z Toronta a od první minuty chytal teprve podruhé.

Utkání se příliš nevydařilo brankáři Dallasu Benu Bishopovi, který inkasoval čtyřikrát z 19 střel a již ve 14. minutě střídal. „Prvních deset minut bylo z naší strany jako absolutní vtip. Vezme (Bishop) vinu na sebe, ale buďme upřímní, prvních deset minut jsme byli otřesní. Čtyři minuty před koncem první třetiny to bylo 5:0, to nemá nic společného s našimi brankáři. Ztrácíme čas, když o nich mluvíme,“ podotkl útočník Jamie Benn. 

Autor: