Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Paráda. Česká dvacítka na úvod MS porazila obhájce titulu z Finska 2:1

Sport

  1:15
MONTREAL - I když v přípravě na šampionát čeští hokejisté do 20 let utrpěli debakly s Kanadou (0:5) a USA (0:4), úvod šampionátu jim vyšel na jedničku. V Montrealu porazili obhájce titulu a největšího favorita na triumf z Finska 2:1. Rozhodují branku vstřelil pouhých 78 sekund před koncem třetí třetiny centr prvního útoku Daniel Špaček.

Čeští hokejisté se radují z gólu, kterým porazili Finy 2:1. foto: Reuters

Jágr dostal další ocenění. V NHL byl zvolen nejlepším hráčem týdne

Další zápas v základní skupině A čeká svěřence trenéra Jakuba Petra dneska od 19:00 SEČ proti Švýcarsku.

Finové sice už v první minutě dostali puk za Škarkova záda, ale Kuokkanen dorážel po Vesalainenově střele puk až po odpískání.

Češi byli také aktivní a v páté minutě se dostali do vedení. Krenželokovu střelu od modré čáry tečoval před Vehviläinenem zády jeho spoluhráč Borgström.

Hned vzápětí měl další možnost z dorážky Chlapík a přečíslení dvou na jednoho vyřešil individuálně Šoustal, ale finský gólman opět zasáhl. Finové v deváté minutě vyrovnali. Luoto sebral ve středním pásmu puk Musilovi, přešel přes Kalinu a prostřelil Škarka.

Za český tým pak zahrozili Šoustal a po přečíslení bekhendem Jašek, český gólman musel krýt Juoleviho ránu. Petrův tým v úvodním dějství přišel o zraněného obránce Kvasničku.

Výsledky:

Skupina A (Montreal):

Česko - Finsko 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
5. D. Krenželok (Nečas), 59. M. Špaček (A. Musil, Zbořil) - 9. Luoto. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Stricker (Švýc.) - Palej (Rus.), Vanoosten (Kan). Vyloučení: 1:2. Bez využití.
Sestava Česka: Škarek - Kvasnička, Hronek, Kalina, Zbořil, D. Krenželok, Hrdinka, Vála - M. Špaček, A. Musil, Š. Stránský - D. Kaše, Nečas, Kurovský - Jašek, F. Chlapík, Koblížek - Suchý, K. Reichel, Šoustal. Trenéři: Jakub Petr, Jiří Dopita a Petr Svoboda.

Švédsko - Dánsko 6:1 (2:0, 4:0, 0:1)

Skupina B (Toronto):

USA - Lotyšsko 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)

V úvodu druhé dějství se tlačili více do útoku Finové, ale česká defenzíva je do šance nepustila.

V první přesilové hře zápasu při vyloučení Kašeho po rychlé kombinaci minul branku v ideální pozici Palmu. Při Kuokkanenově trestu Vehviläinen stihl vyrazit Chlapíkovu ránu z pravého kruhu.

I další pasáž zápasu patřila Petrovu výběru. Po individuální akci těsně minul Kaše a zahrozil i Koblížek.

Škarek také musel krýt nebezpečné pokusy, ale šance měli Češi. Reichel ale ani nadvakrát Vehviläinena nepřekonal, do finské branky si nenašla cestu teč Kurovského a přesnější muška chyběla Suchému.

V úvodu třetí třetiny pálil vedle pravé tyče Nečas. Škarek musel krát Välimäkiho teč po kombinaci s Juliusem Mattilou.

Vehviläinen zasáhl lapačkou po individuální akci Kašeho. Finové se ubránili v oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě. Český tým dělal soupeři pohybem problém a vyplynul z toho Musilův pokus i tři nebezpečné střely Krenželoka.

Na stranu Finska mohl v 53. minutě strhnout vedení Räsänen. Tři minuty před koncem třetí části vytěsnil finský gólman Zbořilovu ránu. Češi ale byli za výborný výkon odměněni plným bodovým ziskem.

Špaček si na levé straně u mantinelu vybruslil zpět na modrou čáru, vystřelil přesně k pravé tyči a rozhodl. Finové se v power play marně snažili o vyrovnání.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...