Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pastrňák přihrál v NHL na dva góly, v tabulce střelců ho dotáhl Ovečkin

Útočník David Pastrňák (88) a brankář Laurent Brossoit (30). foto: Reuters

New York - Útočník David Pastrňák pomohl v NHL dvěma asistencemi k výhře Bostonu 2:1 ve Winnipegu, ale v tabulce střelců se mu s 37 zásahy vyrovnal Alexandr Ovečkin. Ruský kanonýr přispěl dvěma trefami k vítězství Washingtonu 5:3 na ledě Ottawy a v historickém pořadí střelců se posunul s 695 góly na osmé místo před Marka Messiera. U dvou branek Capitals asistoval Jakub Vrána.
  7:50

VIDEO: Útočník Devils Zacha přispěl v NHL dvěma góly a asistencí k zisku bodu

Philadelphii nestačil gól Jakuba Voráčka a prohrála v Pittsburghu 3:4 v prodloužení. Brankář Petr Mrázek chytil 33 střel, ale s Carolinou podlehl doma Vegas 3:4. Stejným poměrem zvítězila Tampa Bay v Anaheimu a pod její výhru se podepsali gólem Ondřej Palát a přihrávkou Jan Rutta.

Boston prohrával od sedmé minuty, v níž se po hezkém průniku Nikolaje Ehlerse prosadil Patrik Laine. Ještě v úvodní třetině vyrovnal Patrice Bergeron, který v přesilové hře pět na tři zakončil kombinaci s Bradem Marchandem a Pastrňákem. Havířovský rodák vymyslel i vítěznou trefu, když objel ve 44. minutě branku Winnipegu a poslal puk ke vzdálenější tyči, kde stál osamocený Jake DeBrusk a šancí nepohrdl.

Vrána má v této sezoně stejně jako Pastrňák na kontě více vstřelených branek než přihrávek (23+21), ale v Ottawě ukázal, že umí i připravovat góly. Washington vedl po úvodní třetině 2:0, u obou branek asistoval Vrána. Pražský rodák u první trefy přihrál na modrou čáru Johnu Carlsonovi, jehož střelu tečoval T. J. Oshie. Ve druhém případě našel přesným pasem u vzdálenější tyče Jevgenije Kuzněcova, který pohodlně zvýšil.

VIDEO: Rus Ovečkin dal 693. branku v NHL, Faksa a Kaše přihráli na gól

Vrána byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Předčil ho pouze Ovečkin, který v polovině zápasu upravil skóre na 3:1 a v závěru zpečetil při power play výhru Washingtonu.

Voráček, třetí hvězda zápasu, otevřel skóre ve 20. minutě, kdy po závaru a chytré přihrávce Matta Niskanena vstřelil do prázdné branky svůj jedenáctý gól v sezoně. Kladenský odchovanec byl ale na ledě také u dvou inkasovaných branek včetně té v prodloužení, kterou dal Sidney Crosby. Kapitán Pittburghu dosáhl v utkání stejně jako Jevgenij Malkin bilanci 1+2.

Palát dal úvodní gól zápasu, když si najel na přihrávku Anthonyho Cirelliho zpoza branky a pohotově zakončil. Tampa Bay v první třetině dvakrát přišla o těsný náskok, ale ve 39. minutě opět vedla po akci Rutty. Český obránce trefil střelou od pravého mantinelu Cirelliho, od jehož holeně zamířil puk do branky. Ve třetí části zvýšil Nikita Kučerov na 4:2 a domácí už jen zkorigovali výsledek dvanáct sekund před koncem.

Autor: